Willem Holleeder in 2014 ANP
NOS Nieuws Binnenland

Holleeder bekent weinig, verklaring zussen is 'nonsens'

Willem Holleeder geeft toe dat hij met de vorig jaar geliquideerde crimineel Lucas Boom in de drugshandel zat. Dat staat in de verhoren die de afgelopen dag zijn uitgelekt. In die stukken staat ook dat Holleeder de vijf onderwereldmoorden waar hij van verdacht wordt, ontkent. De veroordeelde crimineel zit nog altijd vast op verdenking van die liquidaties. 

Dat Holleeder in de drugshandel zat met Lucas Boom, is de enige bekentenis die in de uitgelekte dossierstukken valt te lezen. Holleeder zou drie keer hebben ‘ingelegd’ in een partij drugs en daar minimaal een ton mee hebben verdiend. Het grootste deel van de winst kreeg hij niet in handen, zegt Holleeder, omdat hij de dag voor hij het geld zou ophalen werd gearresteerd. Boom werd vorig jaar vlakbij een basisschool in Zaandam doodgeschoten.

Holleeder geeft in het verhoor toe ook veel andere onderwereldfiguren te kennen. Met de een dronk hij wel eens wat in de kroeg, met de ander at hij wel eens een broodje. Met een aantal was hij goed bevriend en daar kwam hij ook thuis over de vloer. Maar zakelijk contact? Nee, dat hadden ze niet, zegt Holleeder in het verhoor.

Zussen

De belastende verklaringen die zijn zussen Astrid en Sonja en zijn ex-vriendin Sandra den Hartog hebben afgelegd bij de politie, doet Holleeder af als nonsens. 

Hij beticht zijn zus Astrid ervan deze voor hem ongunstige verklaringen te hebben geregisseerd. Dat hij bekende achter de liquidatie op Thomas van der Bijl te zitten, dat hij toegaf zijn zwager Cor van Hout te hebben vermoord, dat hij zelfs misdaadjournalist Peter R. De Vries dreigde te doden: het zijn volgens Holleeder verzinsels van zijn zus.

Conflicten

Hij verklaart ook dat Astrid betrokken was bij het verbergen van zijn geld. Volgens hem bewaarde zijn zus contanten van haar broer op een geheime plek. Zus Sonja haalde en bracht dat geld als Holleeder het nodig had. Dat was onder andere tijdens de deals die hij sloot met Lucas Boom, in 2014.

Verder stelt Holleeder dat zijn zus Astrid in het verleden onder een hoedje heeft gespeeld met het Openbaar Ministerie. Volgens Holleeder had ze rond 2012 "contact met iemand bij justitie waar ze op haar niveau mee kon praten". Ze zou daar een aparte telefoon voor hebben. Op aandringen van het OM zou Astrid aan hem hebben gevraagd of hij wilde verklaren over crimineel Danny K., volgens Holleeder "gewoon een aardige jongen" over wie hij niets te vertellen heeft.

Holleeder zwijgt in het verhoor ook over de achtergronden van eerdere conflicten. Neem de klap op het terras, die hij een paar jaar geleden kreeg van kickbokser Dick V., een goede bekende van Danny K. Er was "een meningsverschilletje". Waarover wil Holleeder niet zeggen. Het incident stelde niets voor, zegt Holleeder, ook al brak hij zijn kaak. "Dickie kan het ook niet helpen dat hij zo sterk is." 

STER reclame