Vluchtelingenin kamp Moria op Lesbos
NOS Nieuws

'We willen niet naar Turkije en ook niet naar Pakistan'

  • Conny Keessen

    Correspondent Griekenland

  • Conny Keessen

    Correspondent Griekenland

Een stuk of twintig Pakistanen leunen tegen het hoge hek dat hen van ons en de buitenwereld scheidt. Ze zitten al enkele weken vast op het Griekse eiland Lesbos.

Een van hen vertelt dat het daarbinnen moeilijk is. "Er zijn hier te veel mensen", zegt de jonge vluchteling. "Er is niet genoeg voedsel en plaats."

Het is niet duidelijk of ze allemaal asiel hebben gevraagd. De Pakistaan zegt dat het heel lang duurt voor ze antwoord krijgen. Om daaraan toe te voegen: "Pakistanen krijgen geen asiel. Alleen Syriërs, Afghanen en Irakezen".

Dan komt een Griekse bewaker naar het hek lopen. "Please go", zegt hij. "Jullie mogen niet filmen, dat is verboden."

Sinds 20 maart, kort nadat de overeenkomst tussen de Europese Unie en Turkije over het terugsturen van migranten van kracht was geworden, worden journalisten niet meer in de vroegere hotspots toegelaten. Deze plekken waar vluchtelingen werden opgevangen, zijn detentiecentra geworden. Ook Moria, waar de Pakistanen gevangen zitten, veranderde in een kamp waar niemand in en uit kan.

Verschillende hulporganisaties hebben zich uit protest tegen de opsluiting teruggetrokken. Af en toe komen vrijwilligers van de organisaties die er nog wel zijn naar de hoofdingang om koffie en broodjes te halen bij een snackbar.

Enkele Spaanse hulpverleners zeggen dat ze niet met de pers mogen praten. Maar Steven van de christelijke organisatie EuroRelief heeft er geen moeite mee. "Het is hier al zo vol en elke dag komen er meer mensen bij. Vandaag weer meer dan 300."

Ze zijn bang en onzeker en weten niet wat er gaat gebeuren.

Hulpverlener Steven

En er zijn niet genoeg hulpverleners, zegt Steven. "Daar is bij de vluchtelingen frustratie over. Ze zijn bang en onzeker en weten niet wat er gaat gebeuren. Er wordt hen ook niet veel verteld, om de spanningen niet verder op te laten lopen."

Want dat daarbinnen spanningen zijn, staat vast. Afgelopen week waren er demonstraties van vrijwilligers en activisten die tegen de deal zijn tussen de EU en Turkije. Ook morgenochtend willen ze demonstreren als de eerste migranten zullen worden teruggestuurd naar Turkije. Dat gebeurt met twee Turkse veerboten, die al in de haven van de hoofdstad Mytilini liggen.

"We willen niet terug naar Turkije en ook niet naar Pakistan", roept de Pakistaan achter het hek. "Maar sommigen zeggen dat we terug moeten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl