AFP

Peter Sagan heeft de jubileumeditie van de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De Slowaakse wereldkampioen kwam na een enerverende koers solo over de meet.

De renner van Tinkoff reed bij de tweede beklimming van de Paterberg (de top lag op 13 kilometer) weg bij zijn medevluchter Sep Vanmarcke. De Belg werd derde, achter drievoudig winnaar Fabian Cancellara.

De jubileumeditie van de Ronde van Vlaanderen ging in Brugge van start bij een stralend zonnetje en met stralende fans. Onder de favorieten zaten namelijk wat Vlamingen en wat zou er nog mooier zijn dan een Vlaamse overwinning in de honderdste Vlaanderens Mooiste?

Er waren wel nog flink wat kapers op de kust met drievoudig winnaar Cancellara, titelverdediger Alexander Kristoff, wereldkampioen Sagan en natuurlijk ook de Nederlanders Niki Terpstra, vorig jaar nog tweede, en Lars Boom.

De weg naar de zege was 255 kilometer lang en onderweg moesten zeven kasseistroken en achttien hellingen bedwongen worden, waaronder de Oude Kwaremont en de Paterberg.

Het peloton raast over de Oude Kwaremont AFP

Na een snel eerste uur, waarin 46 kilometer werd afgelegd, zat de meute nog bijeen. Pas na 75 kilometer sprongen zes renners weg, onder wie Wesley Kreder van Roompot.

Valpartij Van Avermaet

Tijdens hun vlucht werd menig renner door pech overvallen. Zo maakte een val een eind aan de aspiraties van een van de favorieten, Greg van Avermaet,en ook voor Tiesj Benoot en de Fransman Arnaud Démare was het na een valpartij einde verhaal.

Topfavoriet Van Avermaet valt en kan niet meer verder

Op de Koppenberg, de zwaarste beklimming van de dag, na 210 km, begon de finale in feite. De meute viel in stukken uiteen en daarna viel Sagan aan. Met Vanmarcke en Michal Kwiatkowski reed hij naar de vroege vluchters toe en de andere favorieten moesten in de achtervolging.

Sagan deed van de drie favorieten het meeste werk. Vanmarcke probeerde krachten te sparen voor een eventuele sprint en Kwiatkowski hapte al snel naar adem en haakte later zelfs af. Sagan en Vanmarcke bleven voorin over, met alleen nog de Oude Kwaremont en de Paterberg te gaan.

Cancellara versnelde op de Kwaremont, leek in een ruk naar het koppel aan kop toe te rijden, maar haalde het net niet.

Fabian Cancellara in actie in zijn laatste Ronde van Vlaanderen AFP

De Zwitser probeerde het daarna met de hulp van onder anderen Terpstra, maar bleef op tien tellen bungelen met alleen de Paterberg nog te gaan. Op die Paterberg versnelde Sagan en Vanmarcke kon die jump niet beantwoorden.

Na de Paterberg had Sagan nog dertien kilometer solo te volbrengen, met achter zich een jagende Cancellara, drievoudig winnaar en een erkend tijdritspecialist. Maar de Zwitser, bezig aan zijn laatste seizoen, kreeg Sagan niet meer te pakken. Wel werd hij nog tweede, voor Vanmarcke.

Kristoff, de winnaar van vorig jaar, won na driekwart minuut de sprint om plaats vier. Dylan van Baarle werd knap zesde en Niki Terpstra eindigde als tiende.

STER reclame