EPA

De drone die vrijdag rakelings langs drie vliegtuigen vloog op Schiphol laat nog eens zien dat het kabinet snel met nieuwe regels moet komen voor zulke onbemande toestellen. Dat zegt de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers. Donderdag praat de belangenclub met staatssecretaris Dijksma.

Volgens de verkeersvliegers wordt in Europa elke week wel een piloot geconfronteerd met een drone. "Er worden steeds meer van die drones verkocht. Voor 900 euro kun je al met zo'n apparaat op een kilometer hoogte vliegen. Je ziet er steeds vaker amateurs mee, vooral in het weekend. Het is wachten tot de eerste doden vallen als zo'n ding een groot vliegtuig raakt", stelt de Vereniging van Verkeersvliegers. 

Als het aan de verkeersvliegers ligt, worden de drones technisch beperkt. "Zulke toestellen zouden maximaal op 120 meter hoogte mogen vliegen." De pilotenvakbond wil ook dat er examens komen om de drones te mogen besturen en een publiekscampagne om eigenaren van de toestellen te wijzen op de gevaren. Daarnaast zouden alle onbemande vliegtuigjes gechipt moeten worden zodat de eigenaar ervan altijd is terug te vinden.

Geregistreerd  

Nu zijn drones niet geregistreerd. De vereniging denkt dat het daardoor moeilijk wordt om de eigenaar van het onbemande vliegtuigje te achterhalen dat vrijdag op Schiphol is gezien. "De gebeurtenis op Schiphol van vrijdag laat zien dat we intensiever moeten lobbyen voor nieuwe regels rond het gebruik van drones."   

STER reclame