Queensy Menig (l) en Wout Brama
NOS Voetbal

Menig wil met 1-4 winnen in Arena om Cruijff te eren

Zondagmiddag staat hij om kwart voor vijf in de Arena tegenover z'n officiële werkgever Ajax. Queensy Menig. Tegenover, want de Amsterdammers verhuren de 20-jarige linksbuiten dit seizoen aan PEC Zwolle. Vanmiddag heeft hij één doel: "Winnen met PEC. Liefst met 1-4..."

Want 1-4, ook wel 14, dat staat voor Johan Cruijff. Hoewel Ajax de overleden grootmeester het liefst zou eren met een overwinning op de Zwollenaren, denkt Menig dat een verlies met 1-4 ook volstaat.

De jongeling heeft veel bewondering voor de eeuwige nummer 14. "Hij was een heel goede speler. Ook al was hij niet van mijn tijd, ik heb veel beelden van hem teruggezien. Het is tragisch dat hij er niet meer is", meent Menig. "Ik vond vooral zijn uitspraken heel mooi."

"'Je ziet het pas als je het doorhebt', die vond ik wel goed", vertelt de geboren Amsterdammer. "En 'als je niet schiet kan je niet scoren' natuurlijk."

Het Vertonghen-scenario

Vanmiddag gaat zowel Ajax als PEC Zwolle op zoek naar de drie punten in de Arena. Ajax moet winnen om PSV op afstand te houden in de strijd om de titel, terwijl PEC Zwolle punten nodig heeft om uitzicht te houden op de play-offs.

In 2007 wist de door Ajax aan RKC verhuurde Jan Vertonghen een Amsterdams kampioensfeestje nog om zeep te helpen door te scoren tegen zijn officiële werkgever. Met eenzelfde scenario zou Menig alleen maar blij zijn: "Ik wil scoren. Altijd. Ook als het tegen Ajax is, áltijd."

Queensy Menig tijdens de voorbereiding bij Ajax

De Boer

Of hij de winnende nou maakt of niet, het wordt voor Menig in ieder geval een weerzien met zijn voormalig ploeggenoten in Amsterdam. Kenny Tete en Anwar El Ghazi bijvoorbeeld, met wie hij ook speelt in Jong Oranje. En natuurlijk zijn voormalig trainer en coach Frank de Boer.

Met die laatste heeft Menig geen contact gehad sinds hij voor de blauwvingers uitkomt. "Ik heb hem nooit meer gesproken, maar dat vind ik niet erg. Wat zou hij moeten zeggen dan? Ik zit niet op complimentjes te wachten hoor. Nee joh, hou op!" lacht Menig.

Toch twijfelt de linkerspits er niet aan dat Ajax hem nog volgt. "Tuurlijk! Ik speel elke week in de eredivisie, dat zien ze."

Albert Heijn

Hoewel hij nu in Zwolle woont, is de Amsterdamse Bijlmer nog altijd 'thuis' voor Menig. Op zo'n tien minuten van de Arena werden hij en zijn vier broers opgevoed door hun alleenstaande moeder.

"Ik wist al vroeg dat ik profvoetballer móest worden, wilde ik wat van mijn leven maken", zegt Menig. "Vrienden van mijn leeftijd zijn natuurlijk vrijer en kunnen vaker leuke dingen doen, maar ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Zij gaan later misschien aan het werk bij de Albert Heijn, maar dat is vast niet hun droombaan. Ik weet dus waar ik het op dit moment allemaal voor doe."

Queensy Menig bij Jong Ajax

Volwassen worden

De keuze om een seizoen op huurbasis voor PEC Zwolle te spelen maakte de destijds negentienjarige Queensy Menig dan ook weloverwogen. "Ik wilde mezelf ontwikkelen. Ik had ook bij Ajax kunnen blijven, maar dan had ik twintig wedstrijden in het tweede gespeeld. Nu maak ik minuten op het hoogste niveau."

Queensy Menig is bij Zwolle uitgegroeid tot een vaste waarde in de basis en speelde zelfs, samen met Lars Veldwijk, de meeste wedstrijden voor de nummer acht van de eredivisie. Daarnaast krijgt Menig de kans bij Zwolle nieuwe ervaringen.

"Bij Ajax werd alles voor de spelers geregeld, hier moet ik het zelf doen. Ik ga zelf naar het krachthonk, ik ga zelf extra trainen," zegt Menig. "De ene aanpak is niet beter dan de andere, maar ik leer zo wel beide kanten van de medaille kennen. Dat maakt me volwassener."

Navigeren

Toch is het nog wel even wennen in de provinciestad. "Ik moet nog steeds alles met de TomTom zoeken hier, haha." De jonge voetballer woont voor het eerst op zichzelf, weg uit het warme nest.

"Ja, het is zo eenzaam", zegt Menig. "Nee grapje, dat valt mee. Maar ik kan nog steeds niet koken. Ik ga voor een maaltijd op en neer naar Amsterdam of ik bel mijn teamgenoot en vriend Sheraldo (Becker, red.) op."

De Boer tevreden over Menig bij PEC

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl