Frank de Boer en Phillip Cocu tijdens PSV-Ajax eerder dit seizoen
NOS Voetbal

De Boer en Cocu en hun speciale band met Cruijff

Dit weekend is het voorlopig de laatste keer dat er wordt stilgestaan bij het overlijden van Johan Cruijff. De trainers van titelkandidaten Ajax en PSV hadden een speciale band met de legendarische nummer 14.

Zowel Ajax-trainer Frank de Boer als PSV-trainer Phillip Cocu speelde net als Cruijff voor FC Barcelona en droeg het shirt van het Nederlands elftal. "Het is voor iedereen een shock geweest, dus ook voor mij. Ik kon het eerst niet geloven. Ik heb direct de televisie aangedaan toen ik het hoorde en ik heb alles gevolgd. Het werd nog maar eens bevestigd hoe groot deze meneer was", weet De Boer.

De Boer en Cocu hadden speciale band met Cruijff

"We hebben ook al een oefenwedstrijd na zijn overlijden gespeeld, iedereen heeft het denk ik wel een plekje gegeven. Zondag komt er nog een mooi afscheid in de Arena, maar wij moeten gefocust zijn", benadrukt De Boer. "Wij moeten zorgen dat hij een waardig afscheid krijgt."

Of Ajax en PEC Zwolle in de veertiende minuut even het spel stilleggen om Johan te eren, weet De Boer niet. Wat hem betreft wordt er gewoon doorgespeeld. "Als het publiek gaat staan en een minuut lang applaudisseert, dan is het heel mooi. En misschien moeten wij maar scoren in de veertiende minuut."

Als zo'n icoon wegvalt, dan zal iedereen op zijn eigen manier tijdens de minuut stilte zijn of haar herinneringen bovenhalen.

Phillip Cocu

PSV-trainer Cocu kijkt vol bewondering terug op het leven van Cruijff. "Hij was de speler die ik in mijn jonge jaren heb meegemaakt. Ik kan hem als voetballer zo voor de geest halen. Een geniale speler van absolute wereldklasse. Maar ook als trainer heeft hij heel erg veel betekend in de voetbalwereld."

Cocu vervolgt: "Hij was ook iemand die inspireert, aanzet tot nadenken. Hij heeft maatschappelijk ook heel veel betekend. Als zo'n icoon wegvalt, dan zal iedereen op zijn eigen manier tijdens de minuut stilte zijn of haar herinneringen bovenhalen."

Ook De Boer krijgt de vraag voorgelegd of de Amsterdam Arena de naam van Cruijff moet gaan dragen. "Het belangrijkste is wat de familie wil, niet wat Frank de Boer wil. Laten we afwachten wat zij zeggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl