Oud-bondscoach Cesare Maldini (84) overleden

Cesare Maldini AFP

Oud-voetballer en trainer Cesare Maldini is op 84-jarige leeftijd overleden.

Maldini begon zijn voetballoopbaan in zijn geboortestad Triëst, maar werd vooral bekend als verdediger van AC Milan. Van 1954 tot 1966 verdedigde Maldini het rood-zwart van de club uit Milaan, waarin hij vier landstitels veroverde. In 1963 veroverde hij met AC Milan de eerste Europa Cup I in de historie van de club door in de finale op Wembley het grote Benfica van Eusebio te verslaan.

Interlands

Tussen 1960 en 1963 kwam hij veertien keer uit voor het Italiaanse elftal. Hoewel Italië de groepsfase van het WK van 1962 in Chili niet overleefde, werd hij toch door de FIFA opgenomen in het elftal van het toernooi.

In 1967 sloot hij zijn loopbaan af bij Torino.

Trainer 

Na zijn actieve carrière werd Maldini trainer bij zijn oude club. In 1982 was hij als assistent van de Italiaanse bondscoach Enzo Bearzot betrokken bij de wereldtitel van Italië in Spanje.

In de jaren 1990 veroverde Maldini drie Europese titels met Jong Italië, waar hij onder meer Fabio Cannavaro, Gianluigi Buffon en Francesco Totti onder zijn hoede had. In 1992 en 1996 was hij bondscoach van Italië bij de Olympische Spelen.

Wereldkampioenschappen

Na de successen met de jeugd werd hij aangesteld als bondscoach van het grote Italië voor het WK in 1998. Dat toernooi eindigde in de kwartfinales, waarin de latere wereldkampioen Frankrijk na strafschoppen te sterk bleek. 

In 2002 reikte Maldini als bondscoach van Paraguay tot de achtste finales op het WK in Japan en Zuid-Korea. Daarin was Duitsland te sterk.

Zo vader, zo zoon

Cesare Maldini is de vader van een andere AC Milan-legende, Paolo Maldini. Ook zijn kleinzoon Christian speelt inmiddels in de jeugd bij AC Milan.

Alle duels in de Serie A beginnen zondag met een minuut stilte ter nagedachtenis aan Maldini.

STER Reclame