Zware bewaking op Brussels Airport EPA
NOS Nieuws Buitenland

Luchthaven Zaventem weer open, eerste toestel vertrokken

Van de luchthaven Zaventem is weer een vliegtuig vertrokken; het is de eerste vlucht sinds de aanslagen van 22 maart. Het toestel van Brussel Airlines is onderweg naar Faro.

Vandaag stijgen nog twee andere vliegtuigen van Brussels Airlines op vanaf Zaventem. Die vluchten gaan naar Turijn en Athene. De drie toestellen keren vanavond weer terug. 

"Deze hervatting van de vluchten is een teken van hoop. Het getuigt van de wil en de kracht om erbovenop te komen en ons niet te laten verslaan", zegt de topman van Zaventem Arnaud Feist. 

Eerste passagiers vertrekken vanaf heropend vliegveld Zaventem

Vanaf morgen kunnen er vijf à zes vluchten per uur vertrekken van het vliegveld. Er is een tijdelijke vertrekhal ingericht, die maximaal 800 passagiers per uur kan verwerken. Dat heeft te maken met de veiligheidsmaatregelen. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk weer op schema te liggen.

Het vliegveld is technisch zover hersteld dat de brandweer en de luchtvaartautoriteit groen licht hebben gegeven voor het gedeeltelijk hervatten van het vliegverkeer.

Extra controles

De veiligheidsmaatregelen op en rondom de luchthaven zijn verscherpt. Zo is er onder meer een camera geïnstalleerd die de kentekenplaten van alle auto's die de luchthaven oprijden registreert.

De bagage van passagiers moet buiten het gebouw al door de scanner en ook de papieren worden al gecontroleerd voor passagiers het gebouw binnen mogen. Leger en politie patrouilleren meer dan gebruikelijk.

De luchthaven is dicht geweest sinds de aanslagen in Brussel van 22 maart. Op het vliegveld en in de metro bij Maalbeek kwamen in totaal 32 mensen om het leven. 

STER reclame