Afscheid Cruijff in Amsterdam
NOS Nieuws

Ajax zegt Johan Cruijff vaarwel

Nog één laatste eerbetoon aan de legendarische nummer 14. Na de vele hommages van de afgelopen week, de indrukwekkende minuten stilte op alle Nederlandse velden en het grootse eerbetoon van zijn andere grote liefde FC Barcelona, is het vanmiddag de beurt aan Ajax om definitief afscheid te nemen van Johan Cruijff.

Duizenden supporters lopen vanmiddag in een mars van stadion naar stadion om hun laatste eer te bewijzen. De mars begint om 13.00 uur op de Middenweg ter hoogte van de plek waar ooit De Meer stond, het oude stadion van Ajax waar Cruijff zijn eerste voetbalmeters maakte en uitgroeide tot een legende. Vanaf daar lopen de fans in een mars naar de huidige thuisbasis de Amsterdam Arena, het stadion dat vermoedelijk de naam van het clubicoon gaat krijgen.

Voorafgaand en tijdens de wedstrijd tegen PEC Zwolle zal uitgebreid worden stilgestaan bij de dood van Cruijff. Er zal een minuut stilte zijn en rouwbanden voor alle 22 spelers. In de middencirkel wordt een groot Ajax-shirt met nummer 14 uitgerold, met daarnaast ook grote shirts van FC Barcelona en het Nederlands elftal. Alle supporters zullen worden betrokken bij een speciale choreografie op de tribune.

De spelers van Ajax dragen tijdens de warming-up een herdenkingsshirt en op het wedstrijdshirt prijkt een speciale badge ter nagedachtenis aan Cruijff. Ook op de grote schermen en de boarding met LED-verlichting zal er op verschillende manieren worden stilgestaan bij het overlijden van de nummer 14. Het belangrijke duel in de strijd om de titel is uitverkocht.

'Gràcies Johan'

Gisteren liet FC Barcelona al zien hoe je op grootse wijze afscheid neemt van een grootse voetballer. Het mozaïek, omhoog gehouden door bijna 100.000 supporters, veranderde stadion Camp Nou in een rood-blauwe zee met daarin een levensgrote '14' en de tekst 'Gràcies Johan'.

Onder anderen Johan Cruijffs zoon Jordi keek vanaf de tribune naar het schouwspel. Ook zaten acht voormalige voorzitters van FC Barcelona, onder wie José Luis Núñez, Joan Gaspart en Joan Laporta, gebroederlijk naast elkaar. Jordi Cruijff was zichtbaar geëmotioneerd na het zien van een speciaal dankwoord van oud-spelers van FC Barcelona aan zijn vader.

Voormalig 'Dream Team' Barcelona zegt 'bedankt Johan'

Net als de duizenden supporters die slechts met moeite hun tranen konden bedwingen, als ze die al niet de vrije loop lieten. Zo namen de Catalanen afscheid van 'hun' Cruijff. Vanmiddag mogen de Amsterdammers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl