Luuk de Jong, Marco van Ginkel en Davy Propper

PSV voor een dag koploper na zege op AZ

PSV is zeker voor een dag koploper na een onverwacht gemakkelijke zege bij AZ. De ploeg van coach Phillip Cocu won afgetekend in Alkmaar met 4-2. Ajax ontvangt zondag PEC Zwolle.

Beide ploegen speelden op de aanval en raakten in een levendige openingsfase de lat en creëerden een dot van een kans. Dabney Dos Santos (AZ) verprutste hem, maar Gastón Pereiro schoot namens PSV wel raak.

AZ was even van slag en mazzelde dat PSV niet direct doordrukte. Luciano Narsingh, Pereiro en Marco van Ginkel hadden de 0-2 op hun schoen.

Een onderonsje tussen Phillip Cocu (l) en John van den Brom
    AZ, met op de voorgrond Ben Rienstra, treurt

Snelheid

In het laatste kwartier voor rust herpakte de thuisploeg zich weer. Levi Garcia en Dos Santos zorgden met hun snelheid voor menig Alkmaars gevaar, maar het ontbrak hen aan overzicht.

PSV tilde vlak voor rust de stand naar 2-0. Van Ginkel combineerde met Luuk de Jong, die even daarvoor doelman Sergio Rochet tot een uitstekende redding had gedwongen, en schoof beheerst binnen.

AZ zette flink aan na rust en was ook gevaarlijk met schoten van Garcia, Ridgeiano Habs en Vincent Janssen. De aansluitingstreffer viel echter niet, maar na Alkmaars balverlies wel de 0-3.

Vrije trap

Davy Pröpper speelde zich vrij en vond Narsingh, die de bal onder Rochet schoof. Niet veel later liet de Uruguayaanse doelman zich verrassen bij een vrije trap van Van Ginkel en was over en sluiten in Alkmaar.

PSV had de controle, maar maakte het nog spannend na twee momenten van onoplettendheid. Jop van der Linden kon ongehinderd raak koppen na een vrije trap en de eveneens ingevallen Muamer Tankovic schoot vrijstaand (maar wel in buitenspelpositie) de 2-4 achter Jeroen Zoet.

Verder lieten de Eindhovenaren het niet komen.