ANP
NOS Nieuws

Buma door CDA-bestuur voorgedragen als lijsttrekker

Sybrand Buma is door het bestuur van het CDA voorgedragen als lijsttrekker voor het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017.

Buma is door een adviescommissie onder leiding van oud-minister Marja van Bijsterveldt voorgedragen als kandidaat. Twee anderen hadden zich ook gemeld maar op basis van de profielschets adviseerde de commissie Buma als enige kandidaat voor te dragen.

Eer

Partijvoorzitter Ruth Peetoom is verheugd: "Sybrand Buma heeft zich in de afgelopen periode voluit gemanifesteerd als politiek leider van het CDA. Hij is betrouwbaar, daadkrachtig en een authentiek christen-democraat. Zijn leiderschap wordt binnen en buiten de partij alom gerespecteerd".

Buma noemt het "een eer en een voorrecht" om lijsttrekker van het CDA te zijn. "Het CDA heeft de afgelopen jaren laten zien dat er een alternatief is voor dit kabinet. Ik zie nu al uit naar een mooie campagne, samen met alle CDA-kandidaten."

Lijsttrekkerverkiezing

In 2012 organiseerde het CDA voor het eerst een lijsttrekkersverkiezing. Daar deden zes kandidaten aan mee. Een paar weken lang toerden de kandidaten door het land en voerden debatten. Buma werd in de eerste ronde al door een meerderheid gekozen tot lijsttrekker.

Buma wilde zelf graag opnieuw een lijsttrekkersverkiezing. Op grond van de statuten bestaat er nog de mogelijkheid dat andere CDA-leden zich tegenkandidaat stellen. Dit kan tot 14 april 2016.

Indien zich geen tegenkandidaten melden, zal het lijsttrekkerschap van Buma op het voorjaarscongres van 4 juni formeel door de leden bekrachtigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl