NOS Nieuws

'Toekomst Vivat hing aan zijden draad'

De toekomst van verzekeraar Vivat, voorheen de verzekeraar van SNS Reaal, heeft vorig jaar aan een zijden draad gehangen. Het ministerie van Financiën bevestigt berichtgeving in het NRC dat er een noodscenario klaar lag voor het geval de verzekeraar om zou vallen. Maar over de inhoud van dat scenario wil het ministerie niets kwijt.

Vivat, voorheen de verzekeraar van Reaal, zou de eerste grote verzekeraar zijn die vorig jaar op het randje van omvallen stond. De staat zou bereid zijn geweest om de uitkeringen aan polishouders voor zo'n 3 miljard per jaar voor te schieten, en de voorbereidingen daarvoor al voor de overname getroffen hebben.

Vivat was de verzekeringstak van SNS Reaal, dat in 2013 genationaliseerd werd. In juli vorig jaar werd de verzekeringstak overgenomen door het Chinese Anbang. De voorbereidingen bij Financiën zouden toen al genomen zijn.

Op het nippertje

Net op tijd kreeg Vivat vorig jaar 1,35 miljard euro van zijn nieuwe eigenaar, de Chinese Anbang Insurance Group. Daarmee werd liquidatie nog maar net voorkomen.

Begin februari dit jaar werd bekend dat het bedrijf 900 tot 1200 banen gaat schrappen.

Deze week zette de Nederlandsche Bank (DNB) vraagtekens bij de veerkracht van verzekeraars. DNB vraagt zich af of de verdienmodellen wel toekomstbestendig zijn.

Een woordvoerder van Financiën laat weten dat er wordt gewerkt aan een wet "ter versterking van het herstel- en resolutiekader voor verzekeraars". Verwacht wordt dat het voorstel er nog dit jaar komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl