Zzp'ers zoals goudsmeden zouden stagiairs kunnen begeleiden, vindt minister Bussemaker ANP

Zzp'ers die stagiairs van het mbo gaan begeleiden, moeten daarvoor een subsidie ontvangen. Dat zegt voorzitter Maarten Post van ZZP-Nederland, de organisatie die de belangen behartigt van eenmansbedrijven. 

Post reageert hiermee op het voorstel van minister Bussemaker van Onderwijs om meer mbo'ers stage te laten lopen bij zzp'ers (zelfstandigen zonder personeel). In het middelbaar beroepsonderwijs is een beroepsstage verplicht, maar het vinden van stageplaatsen wordt steeds moeilijker. 

Papierwinkel

Zzp-Nederland stelde zelf al drie jaar geleden voor om ook eenmansbedrijven te benutten als stageplekken, en is blij dat de minister er nu ook voorstander van is. Maar het begeleiden van leerlingen en de bijbehorende papierwinkel kosten veel tijd, dus er moet een subsidie tegenover staan, vindt Post. 

Reguliere bedrijven krijgen al een tegemoetkoming voor het begeleiden van stagiairs. 

De zzp'ers die een stageplaats aanbieden, moeten wel aan kwaliteitseisen voldoen om zich een erkend leerwerkbedrijf te mogen noemen, zegt Bussemaker. Volgens de voorzitter van ZZP-Nederland hebben al veel eenmansbedrijfjes de kwalificatie 'erkend leerwerkbedrijf', maar moet dat aantal verder toenemen. 

STER reclame