NOS Nieuws

VN wil ingrijpen in Burundi

De Verenigde Naties willen een vredesmacht naar Burundi sturen. De VN-Veiligheidsraad staat unaniem achter een Frans plan om veiligheidstroepen te sturen om politiek geweld tegen te gaan. Secretaris-generaal Ban Ki-moon is in een resolutie gevraagd de mogelijkheden op een rij te zetten. Hij heeft daar vijftien dagen de tijd voor gekregen.

Het is al lang onrustig in Burundi. Een jaar geleden kondigde president Nkurunziza aan dat hij een derde termijn wilde, wat in strijd is met de grondwet. De Hutu-president werd in juli inderdaad herkozen. De spanning tussen Hutu's en Tutsi's is daardoor nog verder opgelopen.

Bij het geweld van het afgelopen jaar kwamen meer dan 400 mensen om het leven. Honderdduizenden zijn het land ontvlucht. De VN-Veiligheidsraad is bang voor een herhaling van de genocide in buurland Rwanda in 1994. Daar kwamen bij de strijd tussen Hutu's en Tutsi's naar schatting een miljoen mensen om het leven.

Verkrachting

Het Franse voorstel is, voordat het in stemming werd gebracht in de Veiligheidsraad, nog aangepast. In de originele versie stond een bepaling dat de Verenigde Naties zouden moeten samenwerken met het regime in Burundi op het gebied van ontwapening. Maar woorden van die strekking zijn er op verzoek van de Verenigde Staten uitgehaald.

De Amerikanen zouden niet staan te springen om te worden geassocieerd met veiligheidstroepen in Burundi, omdat die worden beschuldigd van mensenrechtenschendingen. Ze worden onder meer beschuldigd van het verkrachten van vrouwen. Ook vertelden getuigen de VN over massagraven in de stad Bujumbura.

De VS heeft vetorecht in de VN-Veiligheidsraad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl