Vluchtelingen in de haven van Chios
NOS Nieuws

Honderden vluchtelingen in haven van Chios

In Chios zijn honderden vluchtelingen, allemaal Syriërs, in de haven van het eiland neergestreken. Griekse autoriteiten hebben versterkingen opgeroepen.

De sfeer in de haven is vrij rustig. "Er zijn veel families met kinderen onder de vluchtelingen", zegt NOS-verslaggever Saskia Dekkers.

De Syriërs willen weg van het eiland omdat ze zich niet meer veilig voelen. Vanmiddag haalden de bewoners van het kamp hekken met prikkeldraad neer en trokken veel mensen door de straten richting het stadje. De Afghanen zijn in het kamp achter gebleven.

Veerboot

Gisteravond was er een flinke vechtpartij in het kamp tussen Afghanen en Syriërs. Daarbij raakten drie vluchtelingen gewond. De Griekse politie zou tijdens de vechtpartij geweigerd hebben in te grijpen. "We zijn met te weinig, vechten jullie maar met elkaar", zeiden de agenten volgens de Syriërs.

Onrust Chios

Syrische vluchtelingen hebben aan Dekkers verteld dat Afghaanse mannen Syrische families aanvielen met stokken, stenen en ijzeren staven.

De Syriërs willen naar Athene. Volgens schema komt er vanavond nog een veerboot aan in de haven. Het is niet bekend of dat ook werkelijk doorgaat.

Op veel Griekse websites zijn beelden te zien van mensen, onder wie vrouwen en kinderen, die lopend langs de bemuurde wegen van het eiland lopen.

De UNHCR zegt dat de situatie in kampen op de Griekse eilanden bij de Turkse kust verslechtert. In het kamp op Chios zitten 1700 vluchtelingen, terwijl er maar plaats is voor 1100.

Veel van de vluchtelingen lopen kans teruggestuurd te worden naar Turkije, als gevolg van een akkoord tussen Europa en Turkije. Maandag worden de eerste vluchtelingen teruggestuurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl