Tergooi
NOS Nieuws

Ziekenhuis betaalde zwijggeld na dood van patiënt

Het Tergooi Ziekenhuis heeft zwijggeld betaald aan de nabestaanden van een 21-jarige overleden patiënt, meldt het onderzoeksprogramma Argos. De Inspectie voor de Gezondheidszorg spant tegen een longarts van het ziekenhuis in Hilversum een zaak aan bij de tuchtrechter.

De arts wordt verweten dat hij ernstig is tekortgeschoten in de zorg voor een patiënt die in november 2014 in het ziekenhuis kwam met ernstige pijn op zijn borst. Een halve dag later overleed hij, meldt Argos, dat een rapport van de IGZ over de zaak in bezit heeft.

Het ziekenhuis maakte geen melding van het incident omdat het vond dat het niet om een 'meldingsplichtige calamiteit' ging. De IGZ vindt dat er wel degelijk sprake was van zo'n calamiteit. Argos reconstrueerde twee weken geleden de gebeurtenissen op basis van informatie van de moeder.

Zwijggeld

Aan het eind van de uitzending las de presentator een e-mail voor waarin Argos werd gesommeerd een interview met de vrouw niet uit te zenden. Die mail was niet alleen door de vrouw zelf ondertekend, maar ook door de bestuursvoorzitter van het Tergooi Ziekenhuis. Hoogleraar patiëntveiligheid aan de TU Delft Jan Kleijn bestempelde die mail als bewijs dat er zwijggeld is betaald aan de vrouw.

Argos komt morgen met nieuws over dat zwijggeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl