NOS NieuwsAangepast

Hoe de brand in Moerdijk zich ontwikkelde

In Moerdijk heeft gisteren een verpakkingsbedrijf voor chemicaliën in brand gestaan. Er zijn giftige en gevaarlijke stoffen vrijgekomen, die voor zover bekend niet schadelijk zijn voor mensen. Een overzicht van de gebeurtenissen:

07.00 uur: Nablussen

De brand is onder controle. Het nablussen ging de hele nacht door en dat zal ook overdag nog geruime tijd het geval zijn.

00.15 uur: Sein brand meester

De brandweer geeft het sein brand meester. De schuimdeken heeft het grootste deel van het vuur geblust. Wel duurt het nablussen nog de hele nacht.

23.45 uur: Blussen met schuimdeken begonnen

De brandweer is begonnen met het blussen met een schuimdeken over een groot deel van de brand. De deken wordt gelegd over het deel van het terrein waar de brand al onder controle is. Een klein deel van de brand op het terrein is nog te intens om met een schuimdeken te bestrijden.

22.52 uur: Ook deel A17 afgesloten

Snelweg A17 is tussen de knooppunten Noordhoek en Klaverpolder in beide richtingen afgesloten. Daarnaast is het treinverkeer stilgelegd tussen Dordrecht en Lage Zwaluwe. Het internationale treinverkeer tussen België en Nederland wordt omgeleid.

22.50 uur: Oppervlaktewater mogelijk vervuild

Het Waterschap Brabantse Delta heeft nog geen zicht op de omvang en de ernst van de vervuiling van het oppervlaktewater door bluswater. Er zijn monsters genomen, onderzoeken lopen nog. Het waterschap is zich aan het bezinnen op maatregelen.

22.25 uur: Persconferentie burgemeester en brandweer

Burgemeester Denie verklaart dat de brandweer een schuimdeken gaat aanbrengen over de brand. In de dorpskern van Moerdijk gaan dan de sirenes aan. De deken is bedoeld om de vlammen te doven en om te voorkomen dat de vlammen overslaan naar de naastgelegen afvalstoffenterminal. Door de schuimdeken zal er maximaal twee uur hevige rook van het terrein afkomen. Dat kan leiden tot geuroverlast en irritatie van ogen, huid en luchtwegen. Inwoners van de regio's ten noorden van de brand moeten binnen blijven, ramen en deuren gesloten houden en elektrische ventilatie uitschakelen.

Brandweercommandant Verhoeven zegt dat de brand in Moerdijk onder controle is, maar dat het sein brand meester nog niet gegeven kan worden.

22.13 uur: Snelweg deels afgesloten

Op last van de brandweer worden twee rijstroken van de A16 richting Rotterdam en twee afritten van de A17 afgesloten. De brandweer gaat een schuimdeken over de brand in Moerdijk leggen, waardoor er veel rook kan vrijkomen. Daarom wordt een deel van de snelweg afgesloten.

22.00 uur: Persconferentie uitgesteld tot kwart over tien

21.30 uur: Persconferentie uitgesteld tot tien uur

21.25 uur: Samenvatting van de dag

21.12 uur: Persconferentie

Om half tien geven burgemeester Wim Denie van Moerdijk en brandweercommandant Gert-Jan Verhoeven weer een persconferentie. Live te volgen op Journaal24.

20.59 uur: Onderzoeksraad voor de Veiligheid

De Onderzoeksraad voor Veiligheid begint een onerzoek naar de brand in Moerdijk. Dat heeft een woordvoerder van de raad woensdagavond gezegd. De eerste gegevens worden al verzameld. De onderzoekers kijken naar de oorzaak en achtergronden van de brand en naar de crisisbestrijding, aldus de zegsman.

20.30 uur: Milieudienst Zuid Holland Zuid: wees voorzichtig

Volgens de Veiligheidsregio Rijnmond als Milieudienst Zuid-Holland-Zuid hoeven de mensen zich geen zorgen te maken over de roetdeeltjes in de regen, temeer omdat er (tot dusver) geen gevaarlijke stoffen zijn gemeten. Wel wordt aangeraden voorzichtig te zijn, roet is niet gezond, dat is het nooit.

20.25 uur: Brand laait weer op

Diverse verslaggevers ter plaatse melden dat de brand weer oplaait. Waarschijnlijk is er een nieuwe loods in brand gevlogen. Opnieuw zijn er vlammen te zien van tientallen meters hoog.

20.10 uur: Brand slaat weer over

NOS-verslaggeefster Marjolein Hogervorst meldt dat de brand opnieuw naar een ander gebouw is overgeslagen, waarschijnlijk een kantoor van Chemie-Pack. De brandweerwagens verplaatsen. Er zijn ook bluswagens van het leger aanwezig.

20.06 uur: Beelden van de brand in de avond

19.51 uur: Stankklachten

Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond: "Nog geen schadelijke stoffen gemeten, wel stankklachten. Het regent inmiddels waardoor de deeltjes neerkomen. Geadviseerd wordt om schoenen af te spoelen voor het naar binnen gaan."

19.50 uur: Regen

Inmiddels is het in het gebied gaan regenen. Het gevaar bestaat dat de roetdeeltjes nu op de grond terecht komen.

19.49 uur: Hoogleraar crisisbeheersing over bestrijding brand

19.39 uur: Dieren binnenhouden

De Voedsel- en Warenautoriteit adviseert om huisdieren binnen te laten. Boeren moeten hun vee binnenhalen in het gebied waar de rook overheen trekt, ruwweg in het grootste gedeelte van het zuiden van Zuid-Holland.

19.30 uur: Sirenes goed afgegaan

Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid: "Voor zover wij weten zijn sirenes overal afgegaan waar ze moesten afgaan, in totaal 4 sirenes. De rook is erg hoog en lijkt over ons heen te waaien. We voeren continu metingen uit, waaruit we nog geen informatie hebben hoe het zit met gevaarlijke stoffen en concentraties daarvan."

19.24 uur: Onduidelijkheid over brand

Sommige verslaggevers hebben de indruk dat de brand wat minder wordt en wat onder controle komt van de brandweer. De brandweercommandant van Moerdijk zei op RTV Rijnmond dat nog volstrekt onduidelijk is hoe de brand zich verder gaat ontwikkelen.

19.15 uur: Chemie-Pack ooit in Klokhuis

Het NTR-programma Het Klokhuis had ooit een filmpje over Chemie-Pack, het is na te zien op videowebsite Dumpert.

19.14 uur: Ooggetuige Marjan Kieboom

19.10 uur: Crisis.nl moeizaam

Crisis.nl wordt bijgehouden door gemeente Moerdijk en volgens Justitie ligt de site eruit omdat ze de laatste gegevens aan het invoeren zijn.

18.58 uur: Geen klachten

Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond: "Er zijn nog geen klachten of waarnemingen binnengekomen, de metingen hebben nog geen resultaat opgeleverd. We bereiden ons voor op eventuele maatregelen. De regio Rotterdam-Rijnmond heeft operationele hulp aangeboden aan de buurregio's. Het is mogelijk dat er later op de avond in Barendrecht en Ridderkerk een brandlucht geroken wordt. De situatie wordt voordurend gemonitord. Er zijn op dit moment geen maatregelen noodzakelijk."

18.55 uur: Geen gevaarlijke stoffen

De brandweer meldt op een persconferentie in Zevenbergen dat er geen voor mensen gevaarlijke stoffen zijn gemeten. Er wordt nog wel steeds gemeten, onder meer om te bepalen of er zwaveldioxide in de lucht zit. Ramen en deuren moeten gesloten blijven. Er zijn geen slachtoffers gevallen. Duidelijk is dat de brand is uitgebroken op het middengedeelte van het bedrijf. Burgemeester Denie van Moerdijk zegt dat Chemie-Pack elke dag een lijst met aanwezige stoffen moet overhandigen. De vergunningen van Chemie-Pack waren verleend en keurig in orde. Er gaan geruchten dat er ooit dwangsommen zijn opgelegd aan het bedrijf, maar Denie wil dat niet bevestigen. Volgens Denie is alles in orde met Chemie-Pack. Ook PvdA-Kamerlid Diederik Samsom meldt dat Chemie-Pack regelmatig op de vingers is getikt.

Jaarverslag Chemie-Pack 2008 (pdf, pagina 34/35)Jaarverslag Chemie-Pack 2009 (pdf, pagina 55)

18.20 uur: Ooggetuige vertelt

18.15 uur: Scheepvaart

Het KLPD meldt dat alleen het Hollands Diep is afgesloten. Op de Oude Maas mag worden gevaren.

18.08 uur: Geen paniek in Dordrecht

In Dordrecht, dat vlak bij de brand ligt, ondergaan de bewoners het allemaal gelaten.

18.04 uur: Geen gevaar luchtvaart

De brand en de rookpluim heeft geen gevolgen voor het luchtvaartverkeer, zegt een woordvoerster van Luchtverkeersleiding Nederland. Vliegtuigen die op Schiphol vliegen ondervinden er geen enkele hinder van. Vliegtuigen van en naar het meer nabijgelegen Rotterdam Airport kunnen de rookwolken omzeilen.

18.02 uur: Rook boven Barendrecht en Dordrecht

Brandweer Rotterdam-Rijnmond: "Rook hangt nu boven Barendrecht, op dit moment nog niks aan de hand in onze regio, dus geen sirenes, maar we zijn standby voor het geval het nodig is."

18.01 uur: Geen persoonlijke ongelukken

Willem van Hooijdonk, politie Midden- en West Brabant: "Nog geen persoonlijke ongelukken gemeld. Scheepvaart in de omgeving stilgelegd. Brand nog lang niet onder controle."

18.00 uur: Persconferentie Dordrecht

De burgemeester van Dordrecht geeft om omstreeks 19.45 uur een persconferentie.

17.59 uur: Vuur nog lang niet uit

NOS-verslaggever Kees van Dam meldt dat het vuur juist sterker lijkt te worden in plaats van minder en ondanks de bluswerkzaamheden. Er is een nieuwe explosie.

17.52 uur: Crisis.nl

Er komt een crisisnummer: 0800-1351. De website crisis.nl wordt actief.

17.51 uur: Nieuwe explosies

Achter NOS-verslaggever Kees van Dam zijn live in de uitzending nieuwe explosies te zien.

17.50 uur: Nieuwe live-uitzending NOS Journaal

17.38 uur: Explosies

NOS-verslaggever Paul Sanders ter plekke meldt explosie en grote vuurbal. Bevestigt giftige en bijtende chemicaliën

17.36 uur: Giftig en bijtend

Politie meldt dat er giftige en bijtende chemicaliën zijn vrijgekomen.

17.35 uur: Brand staat over

De brand staat over naar het naastgelegen Wärstilä, dat onder meer scheepsschroeven maakt.

17.29 uur: Persconferentie

Gemeente Moerdijk geeft om 17.45 uur persconferentie.

16.43 uur: Grip 2 voor Rijnmond

Grip 2 geldt voor de gehele regio Rijnmond. Een inspecteur is naar Barendrecht gegaan. Metingen daar leverden niets op en dat is positief. Er zijn nog geen klachten binnengekomen. In Zwijndrecht is een grote wolk te zien, maar er is nog niet duidelijk wat dat inhoudt. Welke stoffen in de wolk zitten, is nog niet duidelijk.

16.39 uur: Grip 3 in Moerdijk

16.35 uur: Rook in wijde omgeving

De rook is tot in de wijde omgeving te zien.

16.34 uur: Meerdere loodsen in brand

Politie Midden-West-Brabant: "Er staan meerdere loodsen en een tankauto in brand. Geen meldingen van slachtoffers. Drie pelotons aan brandweermannen zijn bezig met blussen. Er zijn giftige stoffen in de rook, wat en hoe wordt nog gemeten."

16.32 uur: LOCC nog niet ingezet

LOCC, Landelijk Operationeel Coördinatie Centrum, is nog niet ingezet, wel op soort van stand-by. Zij doen coördinatie als er extra mensen, materieel en expertise nodig zijn.

16.30 uur: NOS-verslaggever Paul Sanders ter plekke

16.30 uur: Extra NOS Journaal

16.20 uur: Grip 4

Grip 4 is bevestigd. Radio Rijnmond rampenzender Zuid-Holland-Zuid. Sirenes Hoeksewaard afgegaan. Mensen klagen over vreemde stank.

16.00 uur: Eerste beelden in NOS Journaal

15.56 uur: NOS-verslaggever Paul Sanders

"Er zijn giftige stoffen gemeten in de rookwolk, nog niet duidelijk welke stoffen of hoeveel."

15.56 uur: Luchtalarm deel Hoeksche Waard

Politie Zuid-Holland-Zuid: "Luchtalarm is afgegaan in deel Hoeksche-Waard en zuiden van Dordrecht. Het is uit voorzorg, de metingen zijn nog niet binnen."

15.52 uur: Eerste bewegende beelden van de brand

15.43 uur: Gemeente Moerdijk

Gemeente Moerdijk in overleg, communcatie nog niet bereikbaar. Wist niet van luchtalarm.

15.41 uur: Luchtalarm in Moerdijk gaat af, meldt ANP

15.40 uur: Omroep Brabant rampenzender

Omroep Brabant is rampenzender geworden, meldt presentatrice @BoelEefke op Twitter. Mogelijk gevaarlijke stoffen in wolk Moerdijk. @OmroepBrabant rampenzender. #brand #moerdijk.

15.34 uur: Wat voor bedrijf is Chemie-Pack?

Website Chemie-pack: ten bate van de vloeistofafdeling beschikt Chemie-Pack over een overdekt tankenpark met 10 tanks van 23.500 liter. De tanks kunnen worden verwarmd. Doordat de tanks in groepen staan opgesteld, is opslag van zowel ongevaarlijke, brandbare en giftige stoffen als van bijtende stoffen mogelijk.

15.30 uur: Speciaal blusvoertuig

Een speciaal blusvoertuig, de crashtender, van vliegbasis Gilze-Rijen zou onderweg zijn naar de brand.

15.27 uur: Politie: nog geen sirenes

Politie Zuid-Holland Zuid: "In Dordrecht zijn de sirenes NIET afgegaan. We overleggen nu nog of het nodig is dat de sirenes worden aangezet."

15.15 uur: Politie: in overleg

Politie Zuid-Holland Zuid: "We weten nog niet of we maatregelen moeten nemen. We zijn nu in overleg en wachten op windvoorspelling en metingen naar giftige stoffen."

15.00 uur: Eerste foto op twitter

De eerste foto op twitter verschijnt.

14.54 uur: Brandweer: kans op uitstoot gevaarlijke stoffen

Brandweer: "Binnen vier minuten opgeschaald naar Grip 2 omdat er kans is op uitstoot van gevaarlijke stoffen. De wind waait richting het noorden, waardoor de rook naar Dordrecht gaat. Nu is het nog niet aan de hand, maar het zou kunnen dat de Moerdijkbrug afgesloten gaat worden, als de rook zich blijft uitbreiden die kant uit. Het bedrijf is heel slecht bereikbaar omdat het aan het water ligt. Het hele industrieterrein is al afgezet. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen."

14.46 uur: Buurman: heel grote brand

Buurman Steel Wire Rope: "Het is echt een heel grote brand, vlammen van wel dertig meter slaan uit het dak. Alles is ontruimd, ik ben de enige nog in dit bedrijf, de reden dat ik er nog ben is dat de wind van ons weg waait en ik dus niet echt een risico loop. Het bedrijf is een chemisch verpakkingsbedrijf. Ik geloof ook dat er groot is opgeschaald omdat de achterburen van het bedrijf een vuilverwerkingsbedrijf is, en dat zorgt voor extra paniek. Geen idee over slachtoffers, de eerste brandweerauto's komen nu pas aanrijden."

14.40 uur: Brandweer kondigt Grip 2 af

Brandweer weet nog niet veel, maar kondigt alarmfase Grip 2 af. Dat betekent: zeer grote brand.

14.35 uur: Politie meldt brand

Politie meldt grote brand in Moerdijk en schaalt groot op omdat het om een chemisch bedrijf gaat. De politie weet niets over gewonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl