Vrachtwagens op de A16, een belangrijke verbinding tussen Rotterdam en België
NOS Nieuws

6,6 miljoen Nederlandse vrachtritten over Belgische wegen

Elke dag rijden er zo'n 18.000 Nederlandse vrachtwagens over de Belgische wegen. In 2015 gingen 6,6 miljoen Nederlandse ritten van en naar een Belgische bestemming, of door België heen.

Vanuit Nederland werd ruim 1,9 miljoen keer naar een bestemming in België gereden. Daarnaast is er ook veel doorgaand verkeer naar Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje. Zo reden in 2015 bijna 700.000 Nederlandse vrachtwagens door België van en naar Frankrijk.

Van de 1,9 miljoen ritten vanuit Nederland naar België ging meer dan de helft naar bestemmingen in de provincies Antwerpen en Belgisch-Limburg. De haven van Antwerpen is goed voor bijna 330.000 ritten. Andere belangrijke bestemmingen zijn Maaseik, Hasselt, Turnhout, Gent , Brussel en Mechelen.

Tolheffing

Van alle internationale ritten met lading van en naar België in 2014 komt bijna een derde, 30 procent, voor rekening van Nederlandse bedrijven. Belgische vrachtwagens staan op de tweede plaats met een aandeel van ruim 20 procent. Duitse vrachtwagens zijn derde met 10 procent, de Fransen vierde met bijna 10 procent en Poolse vrachtwagens staan op de vijfde plek met 8 procent.

Vanaf vandaag moeten vrachtauto's een kilometerheffing betalen voor het rijden over de Belgische weg. Transportorganisatie TLN heeft becijferd dat de tolheffing de Nederlandse transportsector 60 miljoen euro per jaar gaat kosten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl