NOS Nieuws

VS en China werken samen tegen nucleaire tests N-Korea

De Verenigde Staten en China gaan samen proberen om een einde te maken aan verdere rakettesten door Noord-Korea. Dat zei president Obama na gesprekken in Washington met zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping aan de vooravond van de nucleaire top.

De afgelopen maanden heeft Noord-Korea naar eigen zeggen een test gedaan met een waterstofbom en geregeld rakettesten uitgevoerd. Daardoor zijn de spanningen tussen Pyongyang en het Westen opgelopen.

Sancties

Na zijn gesprek met Xi zei Obama dat beiden graag een kernwapenvrij Koreaans schiereiland zien. Hij zei dat gezamenlijk wordt geprobeerd om Noord-Korea te laten stoppen met het testen van raketten. In het gesprek heeft Xi toegezegd dat China zich houdt aan de nieuwste economische sancties van VN tegen Noord-Korea.

VS en China werken samen tegen nucleaire tests N-Korea

In een verklaring van de Chinese president staat dat alle partijen niets moeten zeggen of doen waardoor de spanningen op het Koreaanse schiereiland kunnen oplopen. Ook moeten ze opletten dat de veiligheid van andere landen niet in gevaar wordt gebracht, staat in de verklaring waar het Chinese persbureau Xinhua uit citeert.

Zuid-Chinese Zee

De VS en China waren het niet over alles eens. Xi uitte in het gesprek zijn bedenkingen bij het anti-raketsysteem dat de VS wil plaatsen in Zuid-Korea. Amerika en Zuid-Korea willen zo'n systeem als bescherming tegen dreiging uit Noord-Korea, maar China is bang dat de radar van het systeem ook delen van China zal bestrijken.

Obama op zijn beurt sprak zijn ongenoegen uit over de plannen van China om kunstmatige eilanden op te werpen en de militaire aanwezigheid te vergroten in de Zuid-Chinese Zee. Meerdere landen in de regio maken aanspraak op eilanden in die zee, waar vermoedelijk olie in de bodem zit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl