EPA

In de VS, Nederland, Hongkong en op andere plekken stonden vandaag tientallen, zo niet honderden mensen in de rij. Niet voor de nieuwe iPhone, die taferelen zijn bekend, maar voor een auto die nog niet eens in productie is genomen. Sterker nog, de mensen in de rij wisten nog niet eens hoe de Tesla 3 eruit ziet. Dat werd pas uren later onthuld.  

Toch zijn er altijd mensen die voorop lopen. In Amsterdam stonden vanochtend dertig tot veertig mensen in de rij voor de Tesla-vestiging die om 10.00 uur open ging. Een van de mannen rijdt al een andere Tesla, een Tesla S. Hij staat in de rij omdat de auto van zijn vrouw over twee jaar aan vervanging toe is. "Dan kan de Tesla 3 er mooi bij. Ik doe het voornamelijk voor het milieu", zegt hij in het radioprogramma De Ochtend. "De gadgets komen er mooi bij." 

Hij betaalde een voorschot van 1000 euro om zeker te zijn van een 3-model als die in productie is genomen. De auto is met een prijs van ongeveer 35.000 dollar het eerste Tesla-model in een goedkopere prijsklasse. Zijn twee grote broers, de S en de X, kosten respectievelijk minimaal 71.000 en 80.000 dollar.

Panasonic

Het was al langer een voornemen van topman Elon Musk om een betaalbare familie-auto te maken. Om dat te bereiken heeft Tesla onder meer de prijs van de accu's verlaagd. Dat is het 13 jaar oude bedrijf gelukt door een overeenkomst met Panasonic te sluiten. 

Voorheen werden de accu's in Japan geproduceerd, maar Tesla en Panasonic bouwen samen in de Amerikaanse staat Nevada een 5 miljard dollar kostende fabriek die accu's maakt. Door de grootte van de fabriek daalt de prijs van een accu met 30 procent. 

'Te optimistisch'

Of de Tesla 3 een succes wordt, hangt af van een aantal factoren. Zo heeft Tesla te maken met steeds meer concurrerende modellen van fabrikanten met diepere zakken. General Motors, Audi en Hyundai brengen de komende jaren elektrische modellen op de markt in dezelfde prijsklasse als de Tesla 3 en met een vergelijkbaar bereik. Met de nieuwe Tesla kan je 320 kilometer rijden, voor hij moet worden opgeladen.  

De lage brandstofprijs in de VS helpt niet mee met het vergroten van het marktaandeel van de elektrische auto in Amerika. De verkoop van elektrische auto's groeide vorig jaar weliswaar met zes procent, maar minder dan 1 procent van het hele wagenpark is elektrisch.

Tesla verwacht eind 2017 met de productie van het 3-model te beginnen. Analisten vinden dat optimistisch en houden het op eind 2018. Andere Tesla-modellen rolden ook later van de band dan de bedoeling was. Topman Musk zegt dat Tesla 3 is ontworpen voor "makkelijke fabricage". 

STER reclame