Een ebola-vaccin van GSK wordt getest EPA

Het Britse geneesmiddelenbedrijf GSK (GlaxoSmithKline) wil in de armste landen van de wereld, zoals Afghanistan en Sudan, geen patenten meer aanvragen. Andere bedrijven krijgen daardoor de kans om nieuwe geneesmiddelen goedkoop na te maken, zodat die voor de bevolking van deze landen betaalbaarder worden. 

In landen met iets hogere inkomens vraagt GSK in de toekomst wel patenten aan, maar staat het andere bedrijven tien jaar lang toe om de middelen in licentie te maken. GSK wil daar een "klein" bedrag aan overhouden.

In de rijkere en rijkste landen van de wereld blijft de patentbescherming volledig van kracht en ook in grote economieën als China, Brazilië en India.

Research 

Patentbescherming is belangrijk voor producenten van geneesmiddelen, omdat daarmee de hoge onderzoekskosten kunnen worden terugverdiend. De keerzijde is dat miljoenen mensen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika nieuwe geneesmiddelen niet kunnen betalen. 

GSK-topman Andrew Witty staat al langer bekend als een voorstander van prijsverlaging voor geneesmiddelen voor arme mensen. De stap die het bedrijf nu neemt, komt een jaar voor zijn vertrek als bestuursvoorzitter. 

Verwacht wordt dat het besluit weinig invloed zal hebben op de inkomsten van GSK. Daarvoor is het aandeel van arme landen in de totale inkomsten te klein. 

STER reclame