ANP
NOS Nieuws

NOS geeft geen opkomstcijfers tijdens referendum

De NOS geeft tijdens het Oekraïne-referendum woensdag geen tussentijdse opkomstcijfers van onderzoeksbureau Ipsos. De omroep vindt dat die cijfers geen rol moeten spelen bij de keuze van mensen of ze wel of niet gaan stemmen.

De omroep komt wel, als de stemlokalen dicht zijn, met een exitpoll van het onderzoeksbureau. Ipsos vraagt bij veertig stemlokalen aan mensen om hun stem nog een keer uit te brengen. Zo ontstaat er een betrouwbare prognose van de uitslag.

De NOS en Ipsos geven al jaren tijdens verkiezingen tussentijdse opkomstcijfers. Dat dat nu niet gebeurt, komt omdat er bij het referendum een opkomstdrempel is. Pas bij een opkomst van dertig procent is het referendum geldig. Als de uitslag dan 'nee' is, moet het kabinet het associatieverdrag heroverwegen.

Mensen die voor het verdrag zijn, zouden bijvoorbeeld kunnen besluiten niet te gaan stemmen om ervoor te zorgen dat het percentage onder de dertig procent blijft. Als het opkomstcijfer boven de dertig procent uit lijkt te komen zouden ze juist wel gaan stemmen om de uitslag van het referendum richting een 'ja' te sturen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl