Johan Cruijff overhandigt Sepp Blatter in mei 2010 het bidbook van Nederland en België voor de kandidatuur van het WK 2018/2022
NOS Voetbal

Blatter over Cruijff: de koning is dood

Het overlijden van Johan Cruijff heeft voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter geïnspireerd tot het schrijven van een persoonlijk eerbetoon aan de beste voetballer uit de Nederlandse historie.

"Johan Cruijff heeft het voetbal gevormd. Hij heeft zelfs mij gevormd. Vanwege zijn karakter en kracht. De andere grote spelers zijn meer van de omhelzingen. Hij was een markante persoonlijkheid", zegt Blatter in gesprek met de NOS.

De Zwitser, een oud-sportjournalist, verzocht de NOS om zijn eerbetoon te publiceren. Blatter sluit zijn verhaal af met de woorden: "De koning is dood! Lang leve de koning! De voetbalwereld buigt voor Johan Cruijff. Dank Johan!"

Humanist

Blatter laat zich voor het eerst uitgebreid uit over Cruijff, die op donderdag 24 maart overleed. “Ik was diep onder de indruk van de humanist Cruijff. Wat hij met zijn stichting aan sociale projecten deed, was geweldig."

Ook Sepp Blatter was fan van Johan Cruijff

Blatter vindt Johan Cruijff ook een eigenwijs man. Hij heeft diverse keren geprobeerd om Cruijff bij zijn activiteiten te betrekken. Nooit kwam het ervan: "Johan was geen makkelijk persoon. Hij had een zeer uitgesproken, sterk en egocentrisch karakter."

"We hebben samen projecten gedaan. Maar hij wilde dat wij zijn aanpak overnamen. En niet andersom. De samenwerking tussen de FIFA en de Johan Cruijff Foundation hebben we dan ook beëindigd."

Bescheidenheid

"Ik was verdrietig toen Cruijff overleed. Niemand heeft z’n lot in eigen handen. Men weet nooit wanneer en hoe."

Wat Cruijff anders maakte dan andere sterren, was volgens Blatter zijn bescheidenheid. "Hij wilde nooit complimenten hebben, terwijl de meeste sterren die graag in ontvangst nemen. Hij niet. Hij is altijd normaal gebleven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl