AFP

Twee voormalige medewerkers van het Vaticaan worden verdacht van fraude. Ze zouden geld dat bedoeld was voor een kinderziekenhuis van het Vaticaan hebben gebruikt voor het opknappen van het luxe appartement van kardinaal Bertone, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken van het Vaticaan. Hij is geen verdachte in de zaak. 

Het Vaticaan is een onderzoek gestart naar Giuseppe Profiti en Massimo Spina. Profiti was manager bij het Bambino Gesu kinderziekenhuis, Spina was de penningmeester. Volgens het Italiaanse tijdschrift L'Espresso is er in totaal zo'n 422.000 euro uitgegeven aan het opknappen van het appartement van Bertone. 

Dat geld was volgens het blad eigenlijk bedoeld voor zieke kinderen. Het geld kwam uit een fonds dat voor het kinderziekenhuis is opgericht. Een advocaat van Bertone zegt dat de kardinaal van niks wist en ook nooit heeft goedgekeurd dat er geld uit het fonds werd gebruikt voor zijn woning.    

Prioriteit

Het aanpakken van fraude is een van de prioriteiten die de paus heeft gesteld toen hij werd gekozen. In 2014 werden twee onderzoeken naar fraude met vastgoed opgestart. 

Franciscus staat bekend als iemand die sober leeft. Hij heeft ook aangegeven dat hij graag zou zien dat anderen binnen de Rooms-Katholieke Kerk zijn voorbeeld zouden volgen.  

Het is niet de eerste keer dat het Bambino Gesu geld misloopt door fraude. Vorig jaar schreven Italiaanse media al dat er mogelijk 30 miljoen euro door een kardinaal is weggesluisd. Dat geld zou voor het ziekenhuis bedoeld zijn, maar werd uiteindelijk voor andere doeleinden gebruikt.    

STER reclame