De Q-koorts werd vooral overgedragen door melkgeiten ANP

Inwoners van Herpen zijn bang voor een nieuwe Q-koortsuitbraak nu een geitenboer flink wil uitbreiden. Tijdens een informatiebijeenkomst in het Brabantse dorp bleek dat de ziekte nog steeds een gevoelig onderwerp is. Bijna tien jaar geleden brak in Herpen Q-koorts uit. 

De geitenboer heeft bij de gemeente een vergunning aangevraagd om zijn bedrijf te laten groeien tot ruim 3000 melkgeiten en 200 opfokgeiten. De uitbreiding is volgens de boer noodzakelijk nu zijn zoon ook in het bedrijf komt werken. 

Herpen op wereldkaart

Volgens deskundigen is de kans op een nieuwe uitbraak van Q-koorts vele malen kleiner door de nieuwe plannen van de boer. Zo wil hij wil geen drachtige melkgeiten houden, schrijft Omroep Brabant

Die uitspraak stelt dorpsgenoten niet gerust. "We hebben Herpen in negatieve zin op de wereldkaart gezet met de Q-koorts. En juist in die plaats ga je het aantal geiten flink uitbreiden. Dan neemt de kans op ziekte alleen maar toe", aldus een inwoner. 

De gemeente moet nog een definitief besluit nemen over de eventuele uitbreiding.

Grootste uitbraak ooit

In de zomer van 2007 hadden uitzonderlijk veel mensen in Herpen luchtwegklachten, die werden veroorzaakt door Q-koorts. Uiteindelijk ging het om de grootste uitbraak van de dierenziekte ooit. Pas twee jaar later werd ingegrepen en werden meer dan honderd bedrijven geruimd. 

Q-koorts is een infectieziekte die wordt overgedragen door geiten en schapen. Mensen krijgen klachten die op griep lijken. In sommige gevallen kan de ziekte leiden tot longontsteking. 

STER reclame