De Grote Markt in Brussel is vrijwel uitgestorven EPA

De hotelsector in Brussel heeft flink te lijden onder de nasleep van de aanslagen in de metro en op het vliegveld Zaventem. Op paasmaandag was maar 18 procent van de hotelkamers bezet, normaal gesproken is dat meer dan 75 procent. Ook in de dagen voor Pasen werden er massaal boekingen geannuleerd.

Rodolphe van Weyenbergh, algemeen secretaris van de Brussels Hotel Association, maakt zich zorgen. Gemiddeld moet een hotel op jaarbasis 70 procent bezettingsgraad hebben om rendabel te zijn. "Daar komen we nu absoluut niet aan. Deze situatie is nooit gezien en totaal onhoudbaar."

Lockdown 

Volgens Van Weyenbergh ging het voor 22 maart al niet zo goed met de Brusselse hotelbranche. Na de aanslagen in Parijs en de eerdere lockdown van de stad was het aantal boekingen al teruggelopen. 

Brusselse hotels vragen de regering nu om een tijdelijke technische werkloosheid in te kunnen voeren voor hotelpersoneel. Daarbij wordt de werknemer niet ontslagen, maar krijgt hij wel een werkloosheidsvergoeding. 

Ook zou de toeristenbelasting op hotelkamers moeten worden afgeschaft. Volgens de BHA bestaat anders de kans dat er duizenden banen verloren gaan.

STER reclame