ANP
NOS Sport

Zonderland: eigenlijk gaat het niet goed

Het zijn onzekere tijden voor Epke Zonderland. De olympisch rekstokkampioen van 2012 heeft door blessures een rampjaar achter de rug en het is nog maar de vraag of Zonderland op tijd fit is voor de Olympische Spelen in Rio.

"Eigenlijk gaat het niet zo goed, omdat ik al maanden met gezondheidsproblemen kamp. Maar ik krijg nu wel steeds meer vertrouwen dat ik op de goede weg ben. Ik ben pas zeker als ik echt fit ben. En dat is al een tijdje geleden. Ik zit nu nog steeds in een herstelperiode en elke dag is het weer spannend hoe ik me voel", zegt Zonderland.

Zaterdag komt hij in actie in Waddinxveen, waar een landenwedstrijd tegen Frankrijk op het programma staat. Voor het eerst in een half jaar turnt Zonderland weer een wedstrijd. Een belangrijke wedstrijd bovendien, want hij moet de bondscoach ervan zien te overtuigen goed genoeg te zijn voor het olympisch kwalificatietoernooi in Rio de Janeiro.

Zonderland neemt zichzelf in bescherming

Kwalificatie voor de Spelen wordt een pittige klus, beseft Zonderland, die al maanden in onzekerheid leeft. Hij wordt immers achtervolgd door fysieke ongemakken.

"Het grootste probleem is dat ik een chronische bijholteontsteking heb. Die heb ik al langere tijd. De klachten begonnen vorig jaar januari. In juni ontdekten we wat het was en ging het met medicijnen de goede kant op. Maar na de WK hield ik hoofdpijnklachten. Ik dacht eerst dat het nog kwam door de hersenschudding waar ik al een tijdje mee zat", legt Zonderland uit.

Ik ben wel klaar met alle tegenslagen. De tijd gaat dringen. Er is geen uur meer te verliezen.

Epke Zonderland

"Later bleek dat de voorhoofdsholtes ontstoken waren. Omdat ik daar maar niet vanaf kwam, hebben we in december besloten om te gaan opereren. Dat ging in eerste instantie goed. Ik heb een paar weken nodig gehad om te herstellen en vanaf begin januari kon ik de trainingen weer opbouwen. Dat heb ik vier weken volgehouden. Het ging fantastisch goed toen, boven verwachting zelfs."

Twee ingrepen

"Maar toen kreeg ik net als veel mensen in Nederland de griep. Dat sloeg ook weer terug op mijn holtes. Die raakten weer geïrriteerd en voordat ik het wist, was het weer terug. Dus heb ik in de afgelopen weken weer twee ingrepen gehad om het toch nog wat meer open te krijgen. Vooral na die laatste ingreep merk ik dat het beter gaat. Maar ik ben nu wel klaar met alle tegenslagen. De tijd gaat dringen. Er is geen uur meer te verliezen. Dat houdt je wel scherp."

Zonderland zit nog op 70% van zijn kunnen

Als het Nederlandse mannenteam, te midden van acht concurrenten, bij het OKT in de topvier eindigt, mag de turnbond een complete ploeg naar de Spelen sturen. En anders blijft er slechts één individueel startbewijs over. De kans is groot dat dat naar Zonderland gaat. Maar uiteraard alleen als hij fit genoeg is...

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl