NOS Nieuws

Initiatiefnemers referendum: Oekraïne kan ons niets schelen

Het gaat de initiatiefnemers van het referendum over het EU-verdrag met Oekraïne op 6 april niet om het verdrag zelf, maar om het dwarsbomen van de Europese Unie.

"Oekraïne kan ons natuurlijk niets schelen", zegt Arjan van Dixhoorn, voorzitter van het Burgercomité EU in een interview met NRC Next. Het is op dit moment niet mogelijk om een referendum te organiseren over een Nederlands vertrek uit de Europese Unie. "Daarom grijpen wij alle mogelijkheden aan om de relatie tussen Nederland en de EU onder spanning te zetten", aldus Van Dixhoorn.

Leugen

De afkeer van de initiatiefnemers van Europa begon in 2005 met de Europese grondwet. "Ik was zelf Eurofiel tot 2005", zegt voorzitter Van Dixhoorn. "En toen kwam de Europese Grondwet. Dat hele proces was al fout. En wat het allerfoutst was, was dat ze dan een referendum organiseren, en Nederland stemt massaal tegen, en dan komt het er toch."

Mede-initiatiefnemer Pepijn van Houwelingen vult aan: "Ik vond de EU een mooie droom. Voor mij is het inmiddels een steeds slechter idee geworden. Het wordt steeds minder constitutioneel en het grijpt steeds meer macht. Het idee dat je door het uniformeren van al die Europese volken vrijheid, vrede en welvaart gaat creëren is een leugen. Het doet nu heel erg denken aan de Sovjet-Unie."

Het Burgercomité EU heeft het initiatief genomen voor het referendum. Met hulp van GeenStijl lukte het eind vorig jaar om 450.000 handtekeningen te verzamelen en zo het referendum af te dwingen. "GeenStijl claimt het referendum misschien wat meer dan terecht is. Maar het is ze gegund, want zonder hun was het nooit gelukt”, zegt Pepijn van Houwelingen.

Voor of tegen het associatieverdrag met Oekraïne?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl