Een agent in Rotterdam-West waar zondag huiszoekingen plaatsvonden
NOS Nieuws

OM onderzoekt of terroristen naar Nederland komen

Het Openbaar Ministerie onderzoekt of terreurverdachten uit Frankrijk en België eerder in Nederland zijn geweest.

Door de klopjacht op betrokkenen bij de aanslagen in Brussel en Parijs, houdt officier van justitie Bart den Hartigh volgens NRC er rekening mee dat zij vluchten naar ons land. Hij is verantwoordelijk voor de terrorisme-aanpak binnen het OM.

Den Hartigh wijst op de noodtoestand in Frankrijk na de aanslagen op 13 november in Parijs. Als gevolg daarvan vonden veel huiszoekingen plaats. "Ik kan mij voorstellen dat men denkt: ik kan beter ergens anders gaan zitten. Dat onderzoeken we nu", zegt Den Hartigh tegen de krant.

Uit huiszoekingen die afgelopen week plaatsvonden in Rotterdam, blijkt dat terroristen hier niet veilig zijn, zegt Wim de Bruin van het OM. "We hebben geen concrete aanwijzingen dat Nederland een toevluchtsoord zou zijn. Maar we kunnen niets uitsluiten."

Zerkani-netwerk

Jelle van Buuren, terrorismeonderzoeker aan de Universiteit Leiden, denkt niet dat de terroristen zich hier schuilhouden. Hij zegt dat in het verleden gezochte terroristen zich in andere landen hebben gevestigd. Als zij zich opgejaagd voelen, zegt Van Buuren, dan zullen ze zich vermoedelijk eerder vestigen in een omgeving die nog niet bekend is.

In Rotterdam werden meerdere huiszoekingen gedaan. Daarbij werd terreurverdachte Anis B. aangehouden. Hij heeft banden met het Zerkani-netwerk, dat een sleutelrol speelt bij de aanslagen in Brussel en Parijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl