ANP

Luchtvaartmaatschappijen waarschuwen reizigers voor lange wachttijden op Schiphol. Doordat veel marechaussees elders worden ingezet, is er een tekort aan personeel en kunnen er tijdens de meivakantie en zomervakantie lange rijen ontstaan bij de paspoort- en veiligheidscontroles, zeggen luchtvaartmaatschappijen.

De krappe bezetting heeft te maken met de terreurdreiging en met de vluchtelingenstroom. Daardoor moeten leden van de marechaussee op andere plekken grenzen bewaken of helpen bij het inrichten van hotspots voor de registratie van vluchtelingen. Vanaf de meivakantie is er volgens de luchtvaartmaatschappijen dan ook een reële kans dat reizigers die laat op Schiphol zijn hun vlucht missen.

Korte termijn

Schiphol-topman Jos Nijhuis maakt zich zorgen over het komende zomerseizoen. "We hebben dringend behoefte aan een oplossing op de korte termijn. Anders kunnen we geen garantie geven dat de zomer goed verloopt", zegt hij in De Telegraaf.

Nijhuis hoopt dat het kabinet in de voorjaarsnota geld wil vrijmaken voor extra mensen. 

Staatssecretaris Dijkhoff heeft begrip voor de zorgen, maar benadrukt dat het kabinet al extra geld heeft uitgetrokken om honderden mensen extra aan te trekken. "Maar dat is niet met een dag gebeurd, dus iemand die bijvoorbeeld op Lesbos is, is niet hier."

Dijkhoff: niet meteen weer extra geld naar marechaussee

STER reclame