Minister Schippers van Volksgezondheid ANP

Meer hulpverleners getraind om zelfmoord te voorkomen

tijd van publicatie

Huisartsen, psychologen en jeugdzorgmedewerkers zijn steeds beter getraind om zelfdoding te voorkomen. Het aantal zorgverleners dat een training heeft gevolgd om suïcidale gedachten sneller te signaleren is in drie jaar tijd bijna verdrievoudigd, schrijft minister Schippers aan de Tweede Kamer.

In de periode 2008-2013 groeide het aantal zelfmoorden. Eerder deze maand bleek uit definitieve cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat er in 2014 voor het eerst sprake was van een daling, tot een totaal van 1839. 

Volgens Schippers is het kabinet met zijn beleid op de goede weg. "Ik hoop dat deze ontwikkeling het begin is van een periode waarin het aantal suïcides niet langer explosief stijgt, maar een daling ingezet wordt", schrijft ze de Kamer.

Preventie

De komende tijd wil de minister van Volksgezondheid en Sport nog verder inzetten op preventieve maatregelen. Vorig jaar is er al een landelijk netwerk opgezet, waardoor GGZ-instellingen beter gegevens en praktijkvoorbeelden met elkaar kunnen uitwisselen. Ook stelde Schippers destijds 3,2 miljoen euro extra beschikbaar. 

Schippers wil dat huisartsen, maar ook psychologen en jeugdzorgmedewerkers, beter worden getraind in het signaleren van zelfmoordgedachtes. Het aantal mensen dat zo'n 'gatekeepers-training' heeft gevolgd is de laatste jaren flink toegenomen. Van 698 cursisten in 2013 tot 1994 in 2015. 

STER reclame