ANP

Onderzoek naar fraude met goede doelen

tijd van publicatie

De politie heeft invallen gedaan in Oost-Nederland en Duitsland voor een onderzoek naar grote fraude met goede doelen. Volgens RTV Oost zijn er in ieder geval panden doorzocht in Wierden en Deventer. Niemand is aangehouden.

Het onderzoek richt zich op de rol van vier bedrijven die de afgelopen vijf jaar via Stichting Help, de Nederlandse Stichting Hulp aan Dieren, Stichting Werelddier en de Stichting Menodi geld inzamelen. De politie denkt dat maar acht tot negen procent van de donaties op de juiste plaats van bestemming is gekomen.

Geld

Hoeveel geld erin omging, is onduidelijk. De politie wil daarover geen mededelingen doen, maar laat wel doorschemeren dat er veel geld in het spel is. 

Bij huiszoekingen is beslag gelegd op administratie, auto's, contant geld, en panden.

De politie benadrukt dat de goede doelen zelf niet verdacht zijn. Er zijn geen aanwijzingen dat andere goede doelen waarvoor geld werd geworven op enige manier betrokken zijn bij de fraude of ervan wisten.

Transacties

Het onderzoek naar de fraude met goede doelen begon na meerdere meldingen van verdachte geldtransacties. De politie werd daarover getipt door de bank waar de stichtingen hun rekeningen hadden ondergebracht.

De politie gaat mensen die de afgelopen jaren door de stichtingen zijn gedupeerd actief benaderen.      

Dit is een artikel van

STER reclame