Pro Shots
NOS Voetbal

'Janssen en Zoet maken indruk, Sneijder krijgt het moeilijk'

De 2-1 overwinning van het Nederlands elftal op Engeland heeft volgens Arno Vermeulen, voetbalcommentator bij de NOS, meer duidelijkheid gegeven over het beste systeem voor Oranje en de verhoudingen binnen de selectie. Bovenal heeft de bondscoach zichzelf even lucht verschaft.

"Als hij deze wedstrijd ook verloren had, was de polemiek anders geweest", aldus Vermeulen. "Dat is gek, maar het is wel zo. Hij verlengt nu zijn bondscoachschap en laat de discussie wat luwen. Iedereen kijkt nu iets vrolijker naar Oranje."

Pro Shots
Vincent Janssen en Georginio Wijnaldum

Blind heeft nu verschillende systemen geprobeerd: 5-3-2 en 4-3-3. Wat is het beste voor Oranje?

"De bondscoach vindt dat Nederland beide systemen moet beheersen, maar de eerste helft tegen Frankrijk was dramatisch. Die anderhalve wedstrijd 4-3-3 zag er veel beter uit. Dat is duidelijk. Blind heeft tot nu toe zo weinig visie getoond, dat hij nu wel weer snel afstand zal nemen van 5-3-2 en in de komende drie interlands waarschijnlijk weer voor 4-3-3 kiest. Het gaat om Zweden in september. Daar moet je 4-3-3 spelen en dan is het beter dat ook de komende interlands te oefenen."

Luuk de Jong en Vincent Janssen hebben een kans gekregen in de spits, Klaas-Jan Huntelaar werd gepasseerd, Robin van Persie is voorlopig afgeserveerd en Bas Dost is geblesseerd. Hoe verhouden de spitsen zich sinds dinsdag tot elkaar?

"De jacht is geopend. Je kunt nu al zeggen dat Janssen er beter uitzag dan Luuk de Jong, die ook al niet zo sterk speelde in Madrid tegen Atlético. Internationaal waren er al vraagtekens over De Jong en hij heeft weliswaar gescoord, maar niet overtuigd. Is hij qua handelingssnelheid goed genoeg? Janssen maakte een betere indruk en is veel jonger en onervarener. Huntelaar heeft zijn strepen verdiend, maar is nooit onomstreden de nummer één geweest."

Internationaal waren er al vraagtekens over Luuk de Jong en hij heeft weliswaar gescoord, maar niet overtuigd

Arno Vermeulen over Luuk de Jong
ANP
Luuk de Jong scoort tegen Frankrijk

"Het afvallen van Van Persie heeft te maken met het niveau van de competitie en het niveau waarop hij zelf speelt. Ze bekijken hem elke week en vinden hem niet goed genoeg. Met Dost hebben we nog een agressieve, fysiek sterke, lopende spits. Het hangt tegen elkaar aan en de keuzes kunnen per wedstrijd verschillen."

Het verhaal van Vincent Janssen is prachtig. Van de Jupiler League naar Wembley binnen een jaar. Waar eindigt dit?

"Janssen is een kruising tussen Kuijt en Van Nistelrooij. Het fysieke en het onverzettelijke van Kuijt en het genadeloze in het zestienmetergebied van Van Nistelrooij. Een mooie combinatie. Hij staat nu internationaal op de kaart. Hij heeft natuurlijk twintig goals gemaakt in de eredivisie, maar veel mensen zagen hem dinsdag voor het eerst."

Janssen is een kruising tussen Kuijt en Van Nistelrooij

Arno Vermeulen over Vincent Janssen
EPA
Vincent Janssen treft doel op Wembley

"Hij heeft indruk gemaakt, vooral met zijn actie bij de tweede goal, hoe hij Phil Jagielka opzijzette in een duel. Als er een aanbieding komt uit Engeland, is het gebeurd. Hij past ook in Engeland en heeft, denk ik, geen geduld, maar een tomeloze ambitie. Het fluitsignaal voor de strafschop had nog niet geklonken of hij had de bal al in zijn handen. Zo'n type is het. Die blijft niet nog drie jaar in Nederland. Of Ajax moet hem halen, dat zou een stap omhoog zijn."

Ook doelman Jeroen Zoet onderscheidde zich. Nadert hij Jasper Cillessen?

"Zeker. We hadden het idee dat er veel ruimte zat tussen Cillessen en de rest, Krul, Vermeer, Zoet. Over Stekelenburg hoeven we niet eens te praten. De verhoudingen zijn veranderd en dat heeft vooral te maken met die twee wedstrijden van PSV tegen Atlético Madrid. Zoet keepte toen fantastisch en hij was tegen Engeland ook gewoon goed, pakte een schot van Vardy mooi."

ANP
Jeroen Zoet redt knap tegen Engeland

"Cillessen was niet heel briljant tegen Frankrijk. Ze zijn aan elkaar gewaagd en ik vind Zoet op dit moment wat meer uitstralen dan Cillessen. Tot voor kort was Zoet niet eens zeker van een plek bij de eerste drie. Nu hebben we twee keepers die niet voor elkaar onderdoen."

Op het middenveld ontbrak Wesley Sneijder. Moet hij zich zorgen maken om zijn plek in Oranje?

"Voor Sneijder wordt het echt moeilijk om zich de komende twee jaar nog vast in het Nederlands elftal te spelen. Ik zou eerder kiezen voor jongens met meer loopvermogen, meer box-to-box. Sneijder zag er tegen Frankrijk niet goed uit. Hij krijgt het moeilijk."

Ik zou eerder kiezen voor jongens met meer loopvermogen, meer box-to-box. Sneijder krijgt het moeilijk

Arno Vermeulen over Wesley Sneijder
ANP Pro Shots
Wesley Sneijder verlaat geblesseerd het veld tegen Frankrijk

"Tegen Frankrijk werden we op het middenveld op kracht en loopvermogen afgetroefd, terwijl we daar wel spelers voor hebben. Van Ginkel, Pröpper en Wijnaldum kunnen dat. Klaassen ook, Afellay kan zich aardig weren, Bazoer. De moderne middenvelders. Als Sneijder daar ook wil spelen, moet hij wel zó goed in vorm zijn."

Op 6 september begint Nederland aan de WK-kwalificatie met de uitwedstrijd tegen Zweden. In de poule zit ook Frankrijk. Biedt de zege op Engeland reden tot optimisme?

"Ik ben al langer heel optimistisch. We hebben een heel aardige selectie. Tegen Frankrijk en Engeland misten we onze beste speler, Arjen Robben. Verdedigend hebben we ook veel meer opties dan enkele jaren geleden. We staan er niet zo slecht voor. We moeten 4-3-3 spelen, van Zweden winnen en dan zien we wel wat het wordt tegen Frankrijk. Dan kunnen we ons gewoon plaatsen voor het WK."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl