Het kantoor van het Centraal Planbureau in Den Haag
NOS Nieuws

CPB: herstel zet door, maar internationaal veel onzekerheden

De komende jaren zal het herstel van de Nederlandse economie doorzetten, maar om ons heen zijn grote onzekerheden. De werkloosheid daalt, het overheidstekort slaat om in een klein overschot, maar de koopkracht van huishoudens zal niet verbeteren.

Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB) in de middellangetermijnverkenning 2018-2021. Het CPB geeft gewoontegetrouw een jaar voor de verkiezingen prognoses voor de toekomstige economische ontwikkelingen.

Koopkracht

De economische groei bedraagt in de periode 2018-2021 gemiddeld 1,8 procent. De consumptie van huishoudens neemt toe met 1 procent per jaar. Huishoudens zullen meer te besteden hebben doordat meer mensen een baan hebben. De inflatie zal stijgen naar 1,6 procent.

De koopkracht zal voor gepensioneerden en mensen met een uitkering licht afnemen, deels door het achterwege blijven van de indexatie. Volgens het CPB zal de inkomensongelijkheid na 2021 verder toenemen.

De werkloosheid zal verder dalen en bedraagt in 2021 5,5 procent van de beroepsbevolking. Momenteel bedraagt de werkloosheid nog 6,5 procent. De daling is gering omdat meer mensen een baan zoeken. De export profiteert van de aantrekkende wereldhandel, maar de duurdere euro zal wel een rem zetten op de exportgroei. De investeringen van bedrijven zullen bescheiden groeien.

Diffuus

Internationaal is het beeld diffuus. Er zijn veel ontwikkelingen die onzekerheden kunnen veroorzaken en remmend kunnen werken op de groei. Als risicofactoren noemt het CPB een nieuwe schuldencrisis in Europa, de kans dat de Britten uit de EU stappen, aanhoudende terreurdreiging, een sterke afname van de groei in China, en onzekere ontwikkelingen op financiële markten.

De overheid ziet het tekort dalen naar een klein overschot, dankzij een sterke groei van de inkomsten van de overheid en achterblijvende overheidsuitgaven. De staatsschuld daalt tot 54 procent in 2021, ruim onder de Europese norm van 60 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl