Bart van U. in de rechtszaal ANP

Het Openbaar Ministerie eist acht jaar cel en tbs tegen Bart van U., de man die zijn zus Loïs en oud-minister Borst om het leven heeft gebracht. Volgens het OM was er in beide zaken geen vooropgezet plan. Het OM wil hem veroordelen voor twee keer doodslag. 

Volgens het OM is Van U. sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Hij is onderzocht door het Pieter Baan Centrum. 

In beide gevallen is er volgens het OM sprake van een strafverzwarende omstandigheid. Zo hoort een politicus zijn werk zonder angst te kunnen doen. Van U. heeft gezegd dat hij een goddelijke opdracht had om Els Borst te doden, omdat zij verantwoordelijk was voor de euthanasiewet. 

Verslaggever Lidwien Gevers over de strafeis

Altijd een mes bij zich

Hij was met een mes op zak naar het huis van Borst in Bilthoven gegaan. Naar eigen zeggen had hij altijd een mes bij zich. Hij had geen concrete plannen gemaakt om Borst te doden.  

De officier van justitie zei daarover dat Van U. al een tijd van plan was om Borst te doden, maar dat hij tegelijkertijd niet naar het huis van haar was gegaan om haar om te brengen. En aangezien hij altijd een mes bij zich had, kan moord niet bewezen worden, vindt de officier. 

Opwelling

Van U. zei dat hij zijn zus Loïs uit zelfverdediging om het leven heeft gebracht. Hij begreep niet waarom zijn zus hem treiterde. 

Volgens het OM blijkt nergens uit dat hij iets van zijn zus te duchten had. Hij viel haar vanuit het niets aan, zei de officier. Omdat hij dat in een opwelling deed, is er geen sprake van moord, maar doodslag.

Van U. bracht zijn zus om het leven in haar eigen huis. Ook dat werkt strafverhogend, zei de officier van justitie. 

De rechtbank in Rotterdam doet waarschijnlijk op 13 april uitspraak in de zaak. 

STER reclame