De oppositie in de Tweede Kamer reageert geschrokken op de jongste ontwikkelingen in de nasleep van de aanslagen in Brussel. Minister Van der Steur meldde de Tweede Kamer vanochtend dat de informatie uit Amerika over de broers Bakraoui niet van de FBI kwam, zoals hij gisteren zei, maar van de politie in New York.

CDA-leider Buma zegt dat de Kamer gisteren de hele avond met de minister van Veiligheid en Justitie over iets heel anders heeft gedebatteerd dan waar de minister het over had. 

"We moeten constateren dat hij niet wist waar hij het over had." Buma vindt dat Van der Steur "buitengewoon aan het klungelen" is. Hij benadrukt dat het gaat "om het belangrijkste wat we hebben, onze veiligheid en het voorkomen van terroristische aanslagen". Volgens het CDA is het amateurisme van de internationale samenwerking hemeltergend.

Nederland heeft een minister van Veiligheid en Justitie nodig die vertrouwen uitstraalt.

PVV-leider Geert Wilders

Volgens SP-voorman Roemer wijst het kabinet met speels gemak op fouten van België en Turkije, maar blijkt keer op keer dat het zelf zijn zaken niet op orde heeft. 

"De premier wist gisteren weinig antwoorden te geven. Hij gaf het allemaal door aan zijn vakminister. Ook die wist op essentiële onderdelen niet bar veel en nu blijkt wat Van der Steur dacht te weten niet te kloppen. Het begint een beetje een circus te worden." Volgens Roemer heeft Van der Steur volgende week wel wat uit te leggen. De SP noemt dat de laatste kans voor de minister om het goed te doen. 

Geklungel

PVV-leider Wilders omschrijft de jongste ontwikkelingen als genant geklungel. "Nederland heeft een minister van Veiligheid en Justitie nodig die vertrouwen uitstraalt en die weet waar hij het over heeft. Dat blijkt nu niet het geval zijn." Volgens hem moet Van der Steur er de komende dagen goed over nadenken of hij wel op de goede plek zit.

D66-leider Pechtold benadrukt dat Nederland in deze onzekere tijden op de overheid en op betrouwbare informatie rekent. Hij vindt het pijnlijk en verontrustend dat "we daarin keer op keer worden teleurgesteld". Volgens Pechtold heeft Van der Steur vorige week een grote verantwoordelijkheid op zich genomen door te zeggen dat hij niet zou weten wat hij beter had kunnen doen. 

Ook GroenLinks-leider Klaver spreekt van een pijnlijke fout. Hij vindt het het pijnlijkst "dat we Belgische informatie over een terrorist die mogelijk in ons land verblijft moeten krijgen via de politie in New York". 

Ook ChristenUnie-voorman Segers vindt het pijnlijk en ontoelaatbaar dat de internationale samenwerking onder de maat is. Volgens hem moet het ministerie van Veiligheid en Justitie de informatie op orde hebben om het jihadisme te kunnen bestrijden. 

STER reclame