Staatssecretaris Dijkhoff luistert naar bezorgd gevangenispersoneel
NOS Nieuws

Ook regeringspartijen willen geen gevangenissen sluiten

Alle partijen in de Tweede Kamer hebben kritiek op het plan van staatssecretaris Dijkhoff om opnieuw een aantal gevangenissen te sluiten. Ook de regeringspartijen VVD en PvdA zeggen dat er nu even pas op de plaats gemaakt moet worden.

VVD-Kamerlid Van Oosten zei in een debat met Dijkhoff dat hij nog veel vragen heeft, en dat die eerst beantwoord moeten worden. Zijn collega Volp van de PvdA zei dat sluiting van gevangenissen wat haar betreft niet aan de orde is tot de volgende Tweede Kamer-verkiezingen. Die verkiezingen zijn gepland in maart 2017.

Staatssecretaris Dijkhoff verwacht meer leegstand van complexen

Vorige week brachten Dijkhoff en minister Van der Steur naar buiten dat een derde van de cellen leeg staat en dat dit het ministerie te veel geld kost. De twee meldden dat de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) werkt aan een plan om een aantal gevangenissen te sluiten, dat in de zomer klaar moet zijn.

Dijkhoff zei in de Kamer dat er voorlopig wordt doorgewerkt aan dat plan, onder meer omdat hij in september, op Prinsjesdag, een begroting voor volgend jaar moet indienen. Hij vindt dat het geen goed bestuur zou zijn, als hij niet alle mogelijke maatregelen op papier laat zetten en op basis daarvan de knoop doorhakt. Hij zei dat het hem op dit moment verstandig lijkt om een aantal gevangenissen te sluiten.

Een groep van zo'n 100 tot 150 gevangenisbewaarders is vandaag naar Den Haag gereisd om tegen de voorgenomen sluiting van een aantal gevangenissen te protesteren. Alle fracties in de Tweede Kamer spraken hun sympathie uit voor het gevangenispersoneel, dat vreest zijn baan te verliezen.

Er zijn in 2013 al 19 gevangenissen gesloten. Ook dat leidde tot protest. In 2015 zei staatssecretaris Teeven dat er deze kabinetsperiode niet meer zou worden bezuinigd op het gevangeniswezen. Zijn opvolger Dijkhoff zei vandaag dat hij steeds heeft gezegd dat hij dat niet wil herhalen, hoewel hij dat vervelend vindt omdat het personeel de uitspraak van zijn voorganger als een belofte heeft ervaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl