Het Witte Huis in juni na erkenning van het homohuwelijk door het Hooggerechtshof EPA

Een groep vooraanstaande Amerikaanse techbedrijven heeft zich uitgesproken tegen een anti-homowet die de gouverneur van North Carolina deze week heeft getekend. In een open brief (.pdf) wordt de gouverneur gevraagd de wet te herroepen.

In de wet staat onder meer dat transgenders op openbare plekken alleen naar de wc mogen gaan die correspondeert met het geslacht dat staat vermeld op hun geboorte-akte.

Daarnaast worden homo's, lesbiennes en transgenders onder de nieuwe wetgeving niet meer beschermd door anti-discriminatiewetten, schrijft The New York Times.

Teleurgesteld

"De wet gaat in tegen de normen en waarden van onze bedrijven, ons land en de overweldigende meerderheid van de inwoners van North Carolina", schrijven de bedrijven in de brief. "We zijn enorm teleurgesteld dat u deze wet heeft ondertekend."

Onder de ondertekenaars zijn onder anderen Tim Cook, de topman van Apple die in 2014 uit de kast kwam, Facebook-topman Mark Zuckerberg, Google-baas Sundair Pichai en Twitter-topman Jack Dorsey.

Of de protesten zin hebben is afwachten. Eenzelfde soort wet in de staat Georgia werd na druk uit Hollywood door de gouverneur gevetood. Organisaties die opkomen voor de rechten van homo's hebben aangekondigd de wet aan te vechten voor de rechter.

STER reclame