NOS Nieuws

Fietsmerken niet blij met e-bikes bij Media Markt

Grote fietsenmerken zien verkoop van e-bikes via de Mediamarkt niet zitten

Fabrikanten van elektrische fietsen zijn niet blij met Media Markt. De elektronicaketen gaat vanaf maandag - zonder hun medewerking - hun e-bikes verkopen tegen scherpe prijzen, meldt het AD.

Grote merken als Gazelle, Giant, Sparta, Batavus en Koga weigeren zaken te doen met Media Markt en verbieden ook de dealers dat te doen.

"De verkoop bij de Media Markt voegt weinig toe", zegt Wouter Jager van Accell Nederland (met merken als Batavus, Sparta en Koga). "Wij hebben een goed landelijk dekkend netwerk van vakspecialisten die getraind zijn in service en onderhoud."

Volgens hem helpt het de fietsenverkoop niet dat er nu een nieuwe partij op de markt is. Jager: "De fietsenmarkt gaat niet groeien door de Media Markt. Het is niet zo dat we ineens meer gaan fietsen doordat daar fietsen in de winkel staan."

We gaan niet meer fietsen doordat er nu fietsen in de Media Markt staan

Wouter Jager, Accell Nederland

Media Markt bestrijdt dat het geen goede service kan leveren.

"De kennis die wij als grootste elektronicaverkoper hebben van alles met een stekker, komt goed van pas. De motor van een e-bike verschilt niet zo veel van die van een wasmachine", zegt Marcel Capitein van Media Markt.

Razend populair

Elektrische fietsen zijn razend populair. Inmiddels is een kwart van de nieuwe fietsen een e-bike. "De e-bike maakt het voor meer mensen mogelijk om grotere afstanden af te leggen", zei Bovag-woordvoerder Tom Huyskens onlangs. "En het verkoopaandeel van de elektrische fiets is in tien jaar tijd toegenomen van 3 naar 22 procent."

De elektrische fiets jaagt ook het gemiddelde bedrag omhoog van nieuwe fietsen. In 2014 spendeerden we gemiddeld 844 euro aan een nieuw stalen ros. Dat was bijna 7 procent meer dan in 2013. Sinds 1999 geven consumenten het dubbele uit aan een fiets. In 1999 was dat nog zo'n 400 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl