ANP
NOS Voetbal

Kissinger (92) praat met NOS over Cruijff

Johan Cruijff had fans over de hele wereld. In alle rangen en standen. Ook invloedrijke politici behoorden tot zijn bewonderaars. Henry Kissinger bijvoorbeeld. De Amerikaan zag Cruijff op het wereldkampioenschap van 1974 spelen en later in de Amerikaanse profcompetitie.

De oud-minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten en de Nobelprijswinnaar van 1973 is inmiddels 92 jaar oud. Interviews geeft hij niet meer, maar voor een gesprek met de NOS over Johan Cruijff, die hij bewonderde, maakt hij een uitzondering.

Zelfs Kissinger maakt tijd vrij voor Cruijff

Wat vond Kissinger zo mooi aan de stijl van Cruijff en Oranje? "Ze speelden zo vloeiend. Ze speelden de bal geweldig rond. Ze namen gewoon aan dat een andere speler op een plek zou staan, al was hij daar nog niet wanneer de pass werd verstuurd."

"Cruijff was de dominante man op het veld. Hij was een soort magneet die de bal naar zichzelf toetrok en dan weer verdeelde."

Diplomaat

Zou Cruijff een goede diplomaat zijn geweest? Kissinger: "Ik denk dat hij te dominant was om een goede diplomaat te zijn. Een goede diplomaat moet altijd ruimte laten voor zijn opponent. Ik denk dat Cruijff er toch vooral mee bezig was om zijn voordeel ten opzichte van z'n opponent zo maximaal mogelijk te maken."

ANP
Johan Cruijff (rechtsonder) in de Verenigde Staten bij de Los Angeles Aztecs

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl