Amerikaanse F-16's op de Turkse luchtmacht in Incirlik AFP

Honderden familieleden van Amerikaanse diplomaten en militairen in het zuiden van Turkije hebben de opdracht gekregen het land te verlaten. Het is er te gevaarlijk, oordelen de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie.

Veel Amerikaanse diplomaten en militairen wonen in de buurt van het Amerikaanse consulaat in Adana en van de luchtbasis Incirlik. Vanaf Incirlik voeren de Amerikanen luchtaanvallen uit op doelen van de terreurorganisatie IS in Irak en Syrië.

Omdat het om een 'vertrek in opdracht' gaat, worden de kosten van de verhuizing van de Amerikanen vergoed door de regering in Washington.

Aanslagen

De ministeries hebben het niet over een concrete dreiging of aanwijzingen voor een aanslag op korte termijn, maar er is bezorgdheid over de veiligheid van Amerikaanse onderdanen in heel Turkije. Er geldt al een negatief reisadvies voor Amerikanen sinds recente bomaanslagen in Turkije.

De Turkse president Erdogan staat op het punt naar Washington te gaan, waar donderdag en vrijdag onder Amerikaanse leiding een nucleaire top wordt gehouden.

STER reclame