Reuters
NOS Nieuws

Kaper Egyptische Airbus houdt nog zeven man vast

Een Nederlandse passagier wordt met nog twee buitenlanders gegijzeld in een gekaapt Egyptische vliegtuig dat is geland in Cyprus. De Airbus 320 van EgyptAir, met zeker zestig mensen aan boord, steeg vanmorgen op uit Alexandrië.

De meeste passagiers zijn vrijgelaten, maar de kaper heeft zich met vier bemanningsleden en drie passagiers in het toestel verschanst. Buitenlandse Zaken heeft de Nederlandse passagier een sms gestuurd met de vraag of hij kan laten weten hoe het met hem gaat. Een medewerker van de ambassade in Nicosia is op weg naar de luchthaven.

Bomgordel

De Airbus was onderweg naar Caïro toen de kaper zich meldde bij de piloot. Volgens de autoriteiten en EgyptAir heeft hij de Egyptische nationaliteit en draagt hij een bomgordel.

De piloot maakte een noodlanding op de luchthaven van de Cypriotische stad Larnaca, nadat de kaper had gedreigd het toestel op te blazen.

Volgens president Anastasiades van Cyprus heeft de kaper geen terroristische motieven. De Cypriotische staatszender meldt dat hij de piloot heeft gedwongen naar Cyprus te vliegen, omdat zijn ex-vrouw daar woont. Hij zou asiel willen vragen in Cyprus.

Na de landing eiste de kaper dat de politie een brief zou afleveren bij zijn gewezen echtgenote in Larnaca. Hij gooide de in het Arabisch geschreven brief uit een raam van de cockpit.

Het toestel staat in een afgelegen hoek van het vliegveld. De luchthaven is gesloten voor ander vliegverkeer.

NOS
Het vliegtuig was onderweg naar Caïro

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl