Hollandse Hoogte

Aanrijding gehad? Dan kan de schade ook worden gemeld via de speciale app MobielSchadeMelden. De app is een samenwerkingsverband van politie en het Verbond van Verzekeraars, die het papieren schadeformulier op termijn moet gaan vervangen. De app was al even beschikbaar, maar nu zijn alle kinderziektes eruit en is hij wat de makers betreft klaar voor het grote publiek.

De app maakt het doorgeven van schade vooral gemakkelijker, zegt Rudi Buis, woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars. "Tot nu toe moest je de toedracht van een ongeval tekenen en dat is voor veel mensen lastig. Met de app maak je gewoon foto's en die liegen niet. Bovendien loodst de app je door het hele proces van schade melden heen. Je voert je kenteken nog in en daarna worden de gegevens verstuurd naar je verzekeraar."

Verkeersveiligheid

De registratie van het aantal ongevallen wordt ook gebruikt voor de verkeersveiligheid. "We willen graag weten waar auto's vaak uit de bocht vliegen, waar fietsers regelmatig tegen paaltjes aanrijden of welke kruisingen gevaarlijk zijn", zegt Buis. Die gegevens worden geanalyseerd door een speciaal verkeerskundig ict-bureau. "De privacy is daarbij wel gewaarborgd; we registreren het type voertuig, niet de bestuurders."

De app kan ook worden gebruikt door voetgangers en fietsers die schade willen melden. Ook het melden van letselschade is mogelijk via de app. 

STER reclame