President Porosjenko kan doorregeren EPA

De regeringspartijen in Oekraïne hebben een akkoord bereikt over de vorming van een nieuwe coalitie. Dat heeft een van de regerende partijen bekendgemaakt. Hiermee zou een einde moeten komen aan een maandenlange politieke impasse in het land.

De bestuurscrisis binnen de regering van Oekraïne bereikte vorige maand een hoogtepunt, toen president Porosjenko en de oppositie premier Jatsenjoek opriepen om op te stappen. Jatsenjoek zou er niet in slagen om hervormingen door te voeren en de corruptie in het land aan te pakken. 

De premier overleefde een motie van wantrouwen, maar uit de oproep werd duidelijk dat er nieuwe afspraken gemaakt moesten worden binnen de regering. Een van de afspraken is dat Jatsenjoek wordt vervangen door Volodimir Grojsman. 

Voorwaarden

Of de crisis nu bezworen is en verkiezingen zijn afgewend, is nog onduidelijk. Ex-premier Joelia Timosjenko, de leider van de Vaderlandpartij, zegt dat het akkoord nog niet definitief is. Haar partij heeft vijftien voorwaarden gesteld waaraan moet worden voldaan, benadrukte ze vanochtend in het parlement. 

Het akkoord kan een einde maken aan de politieke onzekerheid in Oekraïne. Door de impasse werden belangrijke hervormingen en financiële hulp van het Internationaal Monetair Fonds maandenlang opgehouden.

STER reclame