Het inlogscherm van een iPhone 6 EPA

De FBI heeft de iPhone van de San Bernardino-terrorist gekraakt zonder de hulp van fabrikant Apple. Hoe de Amerikaanse federale politie dat heeft gedaan is niet bekend. De rechtszaak tegen Apple is nu van de baan.

De FBI is al maanden bezig om de gegevens van de mobiele telefoon van de terrorist Syed Farook te ontsluiten. Farook schoot op 2 december vorig jaar samen met zijn vrouw veertien mensen dood in een zorgcentrum. Op de iPhone staan mogelijk contacten van hem. De FBI zegt met de gegevens mogelijk een nieuwe aanslag in de VS te kunnen voorkomen. 

Weigering Apple

Het lukte de FBI niet om de telefoon zelf te ontgrendelen. Daarom werd de hulp ingeroepen van iPhone-fabrikant Apple, maar die weigerde. Ook na een vonnis van de rechtbank in Los Angeles wilde Apple de telefoon niet ontgrendelen. Het bedrijf zou daar speciale software voor moeten maken en Apple vreesde dat hackers daarmee ook toegang konden krijgen tot andere iPhones.

Vorige week liet de FBI al doorschemeren het toestel zonder de hulp van Apple te kunnen hacken. Een derde partij had zich bij de federale politie gemeld met een mogelijke ontgrendelingsmethode. Of daarvan gebruik is gemaakt, is nog niet bekend.

STER reclame