Een luchthaven in Polen waar de CIA Afghaanse gevangenen naartoe zou hebben gevlogen AFP

'CIA nam naaktfoto's van gevangenen voor uitlevering'

time icon

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft naaktfoto's van gevangenen gemaakt voor ze naar andere landen werden gestuurd om gemarteld te worden. Dat schrijft de Britse krant The Guardian, die de foto's niet in handen heeft. 

Het gaat om terreurverdachten die na de aanslagen in de VS van 11 september 2001 gevangen werden gezet. Op sommige foto's zijn de naakte gevangenen geblinddoekt en geboeid. Ook hebben ze blauwe plekken.

Mensenrechtenactivisten spreken van "seksuele vernedering". Soms zijn ook Amerikanen, mogelijk CIA-medewerkers, naast de naakte gevangenen te zien. De gevangenen werden naar landen gestuurd die het niet nauw nemen met de mensenrechten om daar te worden gemarteld, schrijft The Guardian. 

Als reden voor het fotograferen van de naakte gevangenen zou de CIA opgeven dat het nodig was om hun fysieke conditie te kunnen vastleggen op het moment dat ze nog in de VS waren. Het bood vergelijkingsmateriaal voor later, als ze in buitenlandse gevangenschap waren. Terreurverdachten zouden zijn verhoord in geheime gevangenissen in Oost-Europa.

STER Reclame