Onderzoek op de plek van de aanslag in Lahore AFP
NOS Nieuws Buitenland

Aanslag Lahore is de zwaarste op christenen in bijna drie jaar

Het dodental van de aanslag van gisteren in de Pakistaanse stad Lahore is opgelopen tot zeventig. Dat heeft correspondent Joeri Boom gezegd in het NOS Radio 1 Journaal.

Ook raakten honderden mensen gewond, toen een zelfmoordterrorist een zware bom liet ontploffen. De bom van zo'n tien kilo, was gevuld met kleine stukjes metaal.

Strijd tegen christenen

De bom ging af vlakbij een speeltuin in een park, waar op dat moment vooral vrouwen en kinderen aanwezig waren. De aanslag was gericht op christenen, die in het park Pasen aan het vieren waren. 

De aanslag is opgeëist door de Taliban, die volgens Joeri Boom strijd voeren tegen alles dat en iedereen die afwijkt van hun versie van de islam, dus ook tegen de ongeveer vier miljoen christenen in Pakistan.

Zelfmoordaanslag in Pakistan: minstens 70 doden

Bloedigste in drie jaar

De aanslag is de op een na bloedigste aanval op christenen in Pakistan tot nu toe. In 2013 kwamen 75 mensen om het leven bij een aanslag op een kerk in Peshawar.

De Taliban worden de laatste tijd geregeld aangevallen in gebieden waar ze veel macht hebben. Ze reageren daarop door meer aanslagen te plegen.

In de provincie Punjab zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd. De Pakistaanse regering waarschuwt voor meer aanslagen door de Taliban. 

STER reclame