Onduidelijkheid over grootste paasvuur

Het paasvuur van Espelo van vorig jaar ANP

De paasvuur-rivaliteit tussen de Overijsselse buurtschappen Espelo en Dijkerhoek laait verder op. Dit jaar zijn twee verschillende methodes gebruikt om te bepalen wie het grootste paasvuur heeft en die leveren allebei een andere winnaar op.

Gisteravond bepaalde de jury dat Dijkerhoek de grootste houtstapel heeft. Dit jaar is echter ook gebruikgemaakt van een drone. De gegevens hiervan werden pas vandaag bekend en daaruit blijkt juist dat de paasbult van aartsrivaal Espelo groter is. 

Zure appel

Espelo legt zich neer bij de tweede plaats, zegt Arjan Stevens van het paasvuur in die plaats. "We hebben vooraf afgesproken dat we het oordeel van de jury zouden respecteren. Maar nu blijkt dat wij toch het grootste hebben, is het een zure appel."

Peter Martijn Meendering heeft meegebouwd aan het paasvuur in Dijkerhoek. Volgens hem is het mogelijk dat de jury niet al het hout in de paasbult van Espelo heeft meegeteld omdat de verhouding van een paasbult aan bepaalde eisen moet voldoen. Zo moet de houtstapel voor elke 8 meter omtrek, 1 meter de lucht in.

Volgens Stevens van het paasvuur in Espelo is dat niet aan de orde en is hun houtstapel echt het grootst, volgens de drone-gegevens. Hoewel Espelo nu zijn verlies neemt, willen ze nog wel met de jury om tafel. "De belangen zijn erg groot. Afgezien van de wisselbeker die wij nu niet meer mee naar huis nemen, zijn er ook financiële gevolgen. Er zullen mensen zijn die naar het grootste vuur willen en die gaan dit jaar naar Dijkerhoek."

Prima fik

Espelo en Dijkerhoek strijden vaak om de eer van het grootste paasvuur van Nederland. De afgelopen twee jaar ging Espelo er met de titel vandoor, daarvoor wist Dijkerhoek vier jaar achtereen het grootste paasvuur te bouwen.

Overigens zullen beide houtstapels vanavond een prima fik opleveren. De houtstapel van Espelo is bijna 19 meter hoog en die van Dijkerhoek ruim 17 meter.