De paasbult in Dijkerhoek vanuit de lucht gezien
NOS Nieuws

Dijkerhoek heeft het grootste paasvuur

Het grootste paasvuur van Nederland is dit jaar te vinden in Dijkerhoek. Het Overijsselse buurtschap versloeg de andere vier paasboakes in de gemeente Rijssen-Holten. Espelo, dat de afgelopen twee jaar nog won, werd tweede.

In Dijkerhoek was het gisteravond dan ook feest, zegt paasvuurbouwer Peter Martijn Meendering. "Het was natuurlijk spannend en als wij dan winnen, zit de stemming er goed in." Uiteindelijk bleek er in de paasbult van Dijkerhoek 900 kuub meer hout te zitten dan in die van Espelo.

Drone

Voor het eerst is er dit jaar een drone ingezet om de paasvuren op te meten. Op die manier kon de vurige strijd tussen Dijkerhoek en Espelo op de kubieke centimeter nauwkeurig worden beslecht.

Uit de meetgegevens van de drone blijkt dat Espelo de hoogste paasbult heeft gebouwd. Maar bij de paasboakes gaat niet alleen de hoogte van de stapel, ook de omtrek en de inhoud tellen mee. Een officiële jury heeft vervolgens berekend dat Dijkerhoek de grootste houtstapel heeft.

Het idee om een drone te gebruiken komt van de paasvuurbouwers in Dijkerhoek. "Je moet met de tijd meegaan", zegt bouwer Peter Martijn Meendering. "Vroeger werden er lange meetbanden gebruikt. Sinds de jaren 90 meten we met een theodoliet, een meetinstrument van landmeters. Met een drone kunnen we nu nog nauwkeuriger zijn."

De paasbult in Dijkerhoek vanuit de lucht gezien

Met de drone wordt de grootte van de paasvuren bepaald met een techniek die fotogrammetrie heet. Normaal wordt deze techniek gebruikt voor het meten van terreinhoogten. De drone heeft vanuit verschillende hoeken foto's gemaakt van de houtstapels. Aan de hand van geavanceerde software is vervolgens een 3D-model gemaakt, waarmee het volume van het paasvuur zeer nauwkeurig kan worden bepaald.

Zo ziet de stapel met bomen in Dijkerhoek eruit

Hoewel de drone de houtstapels nauwkeurig in beeld heeft gebracht, was de meting van de jury dit jaar nog doorslaggevend. "Het inzetten van een drone is vooral een leuk experiment", legt paasvuurbouwer Arjan Stevens uit Espelo uit. "Ook is het handig met oog op de toekomst. De informatie van de dronemeting kunnen we goed gebruiken om in de komende jaren de opbouw van de stapel te verbeteren. En om een groter paasvuur te bouwen dan het andere dorp natuurlijk."

"De rivaliteit tussen de dorpen Dijkerhoek en Espelo is groot", zegt Weendering. "Winst betekent namelijk ook dat je automatisch het grootste paasvuur van Nederland hebt gebouwd."

Aansteken

Al maanden voor Pasen beginnen de dorpen met het verzamelen van snoei- en afvalhout om de paasbult op te bouwen. Volgens de regels moeten alle takken vervolgens met de hand op de bult geworpen worden. Dat gaat via metershoge steigers of ladders die tegen het paasvuur zijn aangelegd of gebouwd.

De paasvuren in de gemeente Rijssen-Holten worden vanavond aangestoken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl