Robert de Niro in mei 2015 AFP

Robert De Niro trekt een film waarin een verband wordt gelegd tussen vaccins en autisme terug van zijn Tribeca Film Festival. De Amerikaanse steracteur lag de afgelopen dagen flink onder vuur omdat hij de documentaire Vaxxed wilde laten zien. De film is omstreden, aangezien er geen enkel wetenschappelijk bewijs is dat de mazelenvaccinatie (BMR) autisme veroorzaakt.

Vrijdag verdedigde De Niro nog zijn besluit om de documentaire op het festival te programmeren. "Deze zaak gaat mij en mijn familie aan het hart en ik wil dat er een discussie over wordt gevoerd", zei hij. De Niro en zijn vrouw hebben een kind met autisme.

Nu heeft De Niro de film alsnog ingetrokken. "Ik denk niet dat deze film de discussie zoals ik die wil voeren verder brengt", zegt hij in een verklaring. "We schrikken niet van de controverse, maar we zetten enkele vraagtekens bij deze film waardoor we hem niet kunnen vertonen."

Vaxxed is gemaakt door Andrew Wakefield. Deze Britse maag-darm-leverarts publiceerde in 1998 een studie in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet waarin werd gesuggereerd dat de BMR-vaccinatie autisme kan veroorzaken.

The Lancet trok het artikel in 2010 terug, nadat was gebleken dat de onderzoeksresultaten niet reproduceerbaar waren. Later dat jaar verloor Wakefield zijn artsentitel.

Het RIVM noemt de link tussen vaccinaties en autisme een fabel.

STER reclame